Home » Știință » De ce sateliții Starlink îi îngrijorează pe astronomi?

De ce sateliții Starlink îi îngrijorează pe astronomi?

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.08.2022

În timp ce Starlink promite să joace un rol crucial atunci când vine vorba de Internet, acesta are, de asemenea, potențialul de a spori povara poluării luminoase pe cerul nopții. Va veni în curând un moment, într-un viitor nu foarte îndepărtat, când ,,stelele” artificiale în mișcare vor fi mai numeroase decât cele reale?

Problema pentru astronomi nu a devenit cu adevărat evidentă până la prima lansare a 60 de sateliți Starlink, în mai 2019. Până în prezent, SpaceX a lansat loturile Starlink într-un ritm amețitor, cu peste 2.900 de sateliți desfășurați în total și 2.286 încă pe orbită și în serviciu la începutul lunii august 2022.

În cele din urmă, SpaceX dorește să plaseze 12.000 de sateliți Starlink pe orbita joasă a Pământului, cu prevederi pentru încă 30.000 de sateliți posibili. Serviciul de internet Starlink a intrat în funcțiune la sfârșitul anului 2020.

Spre deosebire de constelația Iridium, aflată la început de drum – care și-a găsit într-adevăr doar aplicații de nișă – Starlink își dovedește deja valoarea. De exemplu, Starlink menține în prezent internetul în Ucraina în timpul invaziei rusești în curs.

Starlink își dovedește deja utilitatea

Principala preocupare în astronomie este impactul asupra sondajelor all-sky actuale și viitoare, cum ar fi telescopul Vera C. Rubin. Acest studiu va cerceta cerul în fiecare noapte până la o slabă magnitudine +22, scrie Inverse.

Un articol recent din Nature notează că telescopul Zwicky Transient Facility (ZTF) de 1,5 metri de la Palomar vede dungi Starlink pe 18 % din imaginile sale cu cerul profund. O declarație recentă a Uniunii Astronomice Internaționale a cerut ca Starlink-urile operaționale să scadă sub magnitudinea +7.

Bineînțeles, poluarea luminoasă nu este ceva cu adevărat nou, iar problema datează dinainte de Starlink.

SpaceX a avut o cadență de lansare amețitoare în 2022, lansând un număr uimitor de 21 de loturi numai în acest an. Și mai sunt și altele care vor urma.

Sateliții Starlink și poluarea luminoasă

OneWeb a desfășurat deja 218 sateliți pentru propria constelație, deși războiul din Ucraina a blocat, de asemenea, campania de lansare la nivel mondial pentru a o face operațională până la sfârșitul anului 2022.

Constelația Kuiper a companiei Amazon va începe, de asemenea, să fie desfășurată la sfârșitul anului 2022/începutul anului 2023.

Un raport recent de la conferința de securitate Black Hat din Las Vegas a alertat, de asemenea, utilizatorii și SpaceX asupra posibilității de piratare a Starlink, deși compania lucrează deja intens la remedierea acestei vulnerabilități.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mii de sateliți Starlink au fost lansați până acum. De ce face Musk asta?

Starlink, serviciul de internet prin satelit al lui Elon Musk, a fost autorizat în România

Elon Musk a trimis antene Starlink în Ucraina, însă acestea vin și cu un avertisment

Sateliții Starlink s-au transformat în „mingi de foc” în atmosferă. Imaginile sunt dramatice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase