Home » D:News » Elon Musk a trimis antene Starlink în Ucraina, însă acestea vin și cu un avertisment

Elon Musk a trimis antene Starlink în Ucraina, însă acestea vin și cu un avertisment

Elon Musk a trimis antene Starlink în Ucraina, însă acestea vin și cu un avertisment
Foto: Mihailo Fedorov/ Twitter
Publicat: 02.03.2022

După ce Elon Musk a anunțat că va trimite echipamente de conectare la internet Starlink în Ucraina, un transport cu astfel de aparate a ajuns acolo în dimineața zilei de 1 martie. Însă un expert în securitate spune că acestea ar putea deveni ținte pentru ruși.

„Starlink a ajuns. Mulțumesc, Elon Musk”, a scris viceprim-ministrul ucrainean, Mihailo Fedorov, pe Twitter, la câteva zile după ce i-a cerut ajutor directorului executiv miliardar al SpaceX.

Tweetul lui Fedorov a inclus o fotografie cu spatele unui camion cu aspect militar, plin cu echipamentele de conectare la internet.

Musk a răspuns pe Twitter: „Cu mare drag”.

Terminalele arată ca antenele de televiziune prin satelit pentru locuințe și pot oferi un serviciu de internet relativ rapid, conform standardelor rezidențiale, prin conectarea la o flotă de sateliți de pe orbita joasă a Pământului.

Ce probleme ar putea întâmpina echipamentele Starlink în Ucraina

Dar John Scott-Railton, un cercetător senior la proiectul Citizen Lab al Universității din Toronto, a scris pe Twitter un mesaj prin care avertiza că terminalele ar putea deveni ținte rusești.

„Despre trimiterea antenelor Starlink în Ucraina. Un gest frumos. Dar gândiți-vă și la asta: dacă Putin controlează aerul de deasupra Ucrainei, transmisiunile uplink ale utilizatorilor atrag atenția… pentru loviturile aeriene”, a scris el pe Twitter.

„Rusia are zeci de ani de experiență în lovirea oamenilor prin țintirea comunicațiilor prin satelit”, a adăugat el într-o serie de 15 tweeturi care detaliază riscurile.

Musk a declarat pe 26 februarie că Starlink este disponibil în Ucraina, iar SpaceX trimite mai multe terminale în țară, al cărei internet a fost întrerupt din cauza invaziei ruse.

„Nu va fi putea fi un înlocuitor pentru internetul terestru”

Fedorov i-a mulțumit ambasadorului Ucrainei în Statele Unite pentru că a ajutat la aprobarea rapidă a activării Starlink în Ucraina.

Una dintre provocările aduse de instalarea acestor terminale pentru utilizatorii finali este că necesită un cer senin pentru a se conecta la sateliți, a spus Tim Farrar, consultant în comunicații prin satelit.

Deoarece clădirile înalte pot bloca serviciul, trebuie să mergeți în partea de sus a celei mai înalte clădiri din apropiere pentru a instala antena, a spus el. „Este un loc destul de vulnerabil”.

„Nu va fi putea fi un înlocuitor pentru internetul terestru la scară largă”, a spus el, citat de Reuters.

Vă recomandăm să citiți și:

A șasea zi de război în Ucraina. Tot ce știm până acum

Un marinar ucrainean a scufundat parțial iahtul de lux al unui oligarh rus

Războiul din Ucraina, pariul pe care Vladimir Putin l-a pierdut

Cum trebuie privit riscul războiului nuclear? Concluziile trase de trei cercetători

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase