Home » Știință » Psihedelicele îi pot ajuta pe cei care se tem de moarte, arată un studiu

Psihedelicele îi pot ajuta pe cei care se tem de moarte, arată un studiu

Psihedelicele îi pot ajuta pe cei care se tem de moarte, arată un studiu
Credit Foto: Shutterstok
Publicat: 02.09.2022

Frica de moarte este unul dintre dezavantajele majore ale vieții, dar noile cercetări susțin că psihedelicele pot ajuta în acest aspect.

Apărut în PLOS ONE , noul studiu compară efectele psihedelicelor ca fiind asemănătoare cu „experiențele la un pas de moarte”, constatând că au potențialul de a modifica drastic opiniile oamenilor despre trecerea în neființă.

O astfel de afirmație poate părea scandaloasă pentru mulți, dar dintre cei 3.192 de oameni care au luat parte la noul studiu, mai puțin de zece la sută au spus că experiența lor le-a crescut teama de a muri, în timp ce aproape 90 la sută au raportat o nouă acceptare a propriei mortalități.

Psihedelicele și teama de a muri

Autorii studiului au analizat și datele provenind de la 933 de persoane care au fost la un pas de moarte, experiența nefiind declanșată de droguri, precum și de la 904 de persoane care au consumat LSD, 766 care au consumat psilocibină, 282 ayahuasca și 307 dimetiltriptamină (DMT).

În ansamblu, ei au descoperit că „grupurile (drog și non-drog) au fost remarcabil de asemănătoare în ceea ce privește schimbările de atitudine în raport cu moartea, inclusiv o frică redusă de moarte”, potrivit IFL Science.

Psihedelicele produc și schimbări în stilul de viață

Comparând diferite substanțe psihedelice, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat ayahuasca sau DMT au fost mai predispuși să aibă o experiență asemănătoare morții spre deosebire de cei care au luat LSD sau psilocibină.

Ayahuasca și DMT au avut, de asemenea, tendința de a declanșa un „sentiment de renaștere” și, în general, au condus la schimbări mai accentuate în stilul de viață și atitudine decât consumul de LSD sau psilocibina.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un pui de urs s-a drogat cu o miere „halucinogenă”. Cum este produsă mierea cu efecte halucinogene?

Incașii își drogau copiii pentru a mărșălui spre moarte fără să se opună. La ce ritualuri sinistre erau supuși?

Cum promovează TikTok conținut sexual, droguri și alcool copiilor de 13 ani

Inteligența Artificială analizează experiențele consumatorilor de droguri

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase