Cui folosește explorarea spațială și de ce o facem?

31 08. 2022, 10:00

Cui folosește explorarea spațiului și de ce continuăm să o facem? De ce investim bani, timp și efort în cercetarea spațiului, un lucru care aparent nu poate aduce multe beneficii? De ce folosim resurse pentru explorarea spațială în loc să le concentrăm pe viața de pe Pământ?

Interesul omenirii pentru spațiu a fost dintotdeauna universal. Oamenii își doresc să exploreze necunoscutul, să descopere noi lumi (fie acestea pe Pământ sau în spațiul îndepărtat) și să forțeze limitele științifice și tehnice. Dorința intangibilă de a explora și de a forța limitele cunoașterii a adus numeroase beneficii societății umane de-a lungul secolelor.

Explorarea spațială umană contribuie la elucidarea unor mistere fundamentale despre locul nostru în Univers și istoria Sistemului Solar. Prin rezolvarea provocărilor explorării spațiale, omenirea dezvoltă tehnologii, creează noi industrii și încurajează o relație pașnică cu alte națiuni. Curiozitatea și explorarea (de orice fel) sunt esența spiritului uman și forța care ne-a adus unde suntem astăzi.

Cel mai bun răspuns îl putem găsi chiar în istoria noastră

Poate că cel mai bun răspuns îl putem găsi chiar în istoria noastră. De ce au coborât strămoșii noștri din copaci? De ce a oferit o distribuție mai largă a speciei noastre o șansă mai bună de supraviețuire?

Aproape toate civilizațiile prospere au explorat. Prin explorare, pericolele zonelor înconjurătoare pot fi identificate și contracarate. Fără cunoaștere, pericolele ne pot face rău. Prin intermediul cunoașterii, efectele sau consecințele pot fi diminuate sau chiar combătute.

Deși numeroase resurse sunt investite în ceea ce aparent poate aduce un randament rapid, explorarea spațiului permite ca noi resurse să fie create. Resursele înseamnă o șansă mai bună de supraviețuire, iar resursele nu trebuie să însemne doar bunuri fizice.

Cunoașterea sau tehnicile dobândite prin explorare

Cunoașterea sau tehnicile dobândite prin explorare de către dezvoltatori ajung mereu la populația generală și toți beneficiem, într-un fel sau altul, de pe urma acestora, potrivit ESA.

Tehnicile pot fi aplicații medicale, cum ar fi noi medicamente sau moduri de viață pentru a spori cantitatea sau calitatea vieții. Tehnicile pot fi sociale, iar acestea permit oamenilor dintr-o societate să-i înțeleagă mai bine pe cei din interiorul sau exteriorul unei anumite culturi.

Prin studierea lumilor extraterestre, cum ar fi Venus, Marte sau Saturn, omenirea își poate pune propria lume într-un context. Tocmai de aceea, explorarea Sistemului Solar este concentrată pe înțelegerea relației Pământului cu alte planete, un pas important pentru explorarea întregului Universul.

Cunoașterea ne ajută să supraviețuim

Chiar dacă poate oferi nenumărate mistere și explicații despre formarea și funcționarea Universului, spațiul presupune și pericole. Șansele ca un asteroid uriaș sau o cometă să lovească Pământul sunt scăzute, însă nu inexistente.

Unele explicații pentru dispariții în masă sau diferite tipare de evoluție includ asteroizi și comete care s-au prăbușit pe planeta noastră. Tehnologia noastră ajunge la un moment în care putem detecta o astfel de amenințare și am putea să o combatem cumva, cum ar fi misiunea de apărare planetară DART, concepută de NASA.

Pericolele există, însă cunoașterea ne ajută să supraviețuim ca specie. Fără abilitatea de a cunoaște spațiul, șansele să ne putem salva pur și simplu nu ar exista.

Spațiul va permite speciei umane să continue să existe

Terra este singura planetă cunoscută care susține viață, însă abilitatea noastră de a ne adapta ne va permite, în cele din urmă, să colonizăm alte planete sau sateliți naturali.

Modul nostru de viață ar putea fi diferit, însă viața și cultura umană s-au adaptat în trecut. Cu siguranță, omenirea se va putea adapta și în viitor, iar spațiul ne va permite să ne extindem și să continuăm să existăm ca specie.

Așadar, înainte să vă întrebați „cui folosește explorarea spațială?” sau „de ce sunt irosiți atât de mulți bani pe explorarea spațiului?”, întrebați-vă mai întâi „cum ar fi arătat omenirea acum dacă nu am fi explorat niciodată?”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Artemis I, misiunea care dă startul unei noi ere de explorare spațială, amânată

O premieră în explorarea spațială. Oamenii de știință au crescut plante în solul de pe Lună

MOXIE, un mic prototip auriu, va produce în curând oxigen pe Marte. Tehnologia poate revoluționa explorarea spațială umană

Telescopul Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete