Home » Știință » Inteligența artificială ne ajută să vedem regiunile întunecate ale Lunii

Inteligența artificială ne ajută să vedem regiunile întunecate ale Lunii

Inteligența artificială ne ajută să vedem regiunile întunecate ale Lunii
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.09.2022

Cu ajutorul inteligenței artificiale, o echipă internațională de cercetare condusă de ETH Zurich a explorat regiunile Lunii care se află în umbră permanentă. Informațiile obținute despre proprietățile acestor zone vor ajuta la identificarea zonelor potrivite pentru viitoarele misiuni lunare.

În 1972, ultimii oameni au pășit pe Lună. Programul Apollo coordonat de NASA avea să fie întrerupt, dar interesul pentru satelitul natural al Pământului nu s-a stins niciodată.

Precum China a aterizat un robot – și și-a ridicat steagul – pe partea îndepărtată a Lunii în 2020, NASA plănuiește ca prin programul Artemis să aselenizeze în regiunea polului sud lunar, probabil între 2025 și 2028. Astronauții își vor concentra apoi explorarea în aceasta zonă.

Craterele Lunii sunt mereu umbrite

Ceea ce face ca regiunea polară de sud să fie atât de fascinantă este că, deoarece Soarele abia dacă se ridică deasupra orizontului, craterele nu văd niciodată lumina soarelui și se află mereu în umbră.

Aceste regiuni umbrite sunt, prin urmare, incredibil de reci, mai reci chiar și decât suprafața lui Pluto, cu temperaturi de aproximativ minus 170 până la minus 240 grade Celsius. În acest frig extrem, vaporii de apă și alte substanțe volatile pot rămâne înghețate la interiorul sau suprafața solului lunar.

Acest potențial ca gheața să fie prezentă face craterele mereu umbrite să fie interesante de explorat. Apa s-ar putea dovedi și o resursă importantă care va fi folosită de viitorii astronauți pentru consum, protecție împotriva radiațiilor sau chiar ca propulsor de rachetă.

Inteligența artificială face vizibile zonele umbrite

Echipa a folosit imagini realizate de Lunar Reconnaissance Orbiter, care documentează suprafața Lunii de peste un deceniu.

Cu ajutorul inteligenței artificiale, echipa a reușit să utilizeze atât de eficient aceste date, astfel încât aceste zone întunecate anterior devin vizibile. După ce a analizat imaginile, echipa a stabilit că apa nu este vizibilă în aceste zone umbrite ale Lunii.

„Nu există dovezi de gheață pură la suprafață în zonele umbrite, fapt ce sugerează că gheața fie este amestecată cu solul lunar sau se află sub suprafață”, a spus Bickel, citat de PHYS.

Vă recomandăm să mai citiți și:

NASA a observat un fenomen fascinant pe Lună. Ce se întâmplă cu apa poate ajuta la colonizarea satelitului nostru natural

Unde vor aseleniza următorii americani? NASA a identificat regiunile lunare candidate

Un nou record pentru Ingenuity! Elicopterul a efectuat al 30-lea zbor pe Marte

O predicție îngrijorător de precisă făcută de Carl Sagan în 1995

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase