Home » Știință » Peisajul lui Pluto, unic în Sistemul Solar. Planeta pitică ascunde vulcani de gheață

Peisajul lui Pluto, unic în Sistemul Solar. Planeta pitică ascunde vulcani de gheață

Credit foto: NASA/JHUAPL/SwRI
Publicat: 02.04.2022

La capătul îndepărtat al Sistemului Solar, departe de căldura și lumina Soarelui, o lume cu adevărat unică plutește în întunericul extraterestru.

Pluto, conform unei noi cercetări, are un peisaj sculptat de vulcani de gheață, de un tip și la o scară care nu se mai întâlnește nicăieri altundeva în Sistemul Solar. La sud-vest de Sputnik Planitia, atât de multă mâzgă a erupt de sub suprafața lui Pluto încât munții de gheață se ridică până la 7 kilometri înălțime.

„Una dintre regiunile cu foarte puține cratere de impact este dominată de ridicături uriașe cu flancuri înalte. Caracteristici similare nu există altundeva în Sistemul Solar”, scrie echipa de cercetători condusă de Kelsi Singer de la Southwest Research Institute.

„Existența acestor trăsături masive sugerează că structura și evoluția interiorului lui Pluto permite fie o retenție sporită a căldurii, fie mai multă căldură în general decât s-a anticipat înainte”.

Primul indiciu al vulcanilor de gheață, detectat pe Pluto în 2015

După cum indică și numele, mai degrabă decât lavă topită fierbinte, vulcanii de gheață erup cu nămoluri de apă cu compuși volatili, cum ar fi amoniacul și metanul. Odată ce ies deasupra solului, îngheață și construiesc monumente la suprafață.

Primul indiciu al vulcanilor de gheață, cunoscut sub numele de criovulcanism, a fost detectat pe Pluto în 2015, când sonda New Horizons a efectuat un zbor pe lângă cea de-a noua planetă a Sistemului Solar.

Niciodată până acum oamenii de știință nu au avut acces la o asemenea bogăție de date despre cel mai mare locuitor cunoscut al Centurii Kuiper. În plus, nu departe de câmpul plat în formă de inimă al Sputnik Planitia, unele caracteristici s-au remarcat ca fiind cu adevărat interesante.

Ce procese din adâncurile lui Pluto ar fi implicate?

Dintre acestea, Wright Mons și Piccard Mons au fost identificate provizoriu ca fiind vulcani de gheață, movile mari cu ceea ce păreau a fi găuri adânci în centrul lor, foarte asemănătoare cu caracteristicile vulcanice din alte părți ale Sistemului Solar.

Astfel, Singer și echipa sa au efectuat o analiză în profunzime și au descoperit că terenul este în continuare probabil sculptat de criovulcanism. Motivul pentru care ar putea arăta diferit față de alte terenuri din Sistemul Solar este că procesele și mediul sunt diferite, „unice pentru Pluto”, au scris ei.

În plus, trebuie să fi avut loc destul de recent în istoria planetei pitice. Caracteristici care sugerează vulcani de gheață au fost observate pe mai multe lumi din Sistemul Solar, inclusiv pe planeta pitică Ceres, pe Titan, luna lui Saturn, pe Europa, luna lui Jupiter, și chiar pe Charon, luna lui Pluto.

Dar criovulcanismul poate fi greu de identificat în mod pozitiv, deoarece pe Pământ nu există procese actuale de aceeași natură cu care să-l putem compara.

Pluto este departe de a fi mort și inert

În peisajul de la marginea Planitei Sputnik, au proliferat multe astfel de movile, au constatat Singer și echipa. Crearea unui astfel de teren ar necesita mai multe locuri de erupție și un volum mare de material erupt, potrivit ScienceAlert.

Nu se știe exact ce procese din adâncurile lui Pluto ar fi putut produce o asemenea amploare a criovulcanismului. Este posibil să existe o rețea profundă de fracturi sub teren, o rețea care a fost acoperită între timp de criomagma care s-a scurs și s-a întărit.

Noua descoperire sugerează că, deși este înghețat, Pluto ar putea fi foarte departe de a fi mort și inert. De fapt, mica și îndepărtata planetă pitică ne-ar putea învăța multe despre criovulcanism.

„Gama de caracteristici criovulcanice întâlnite în întregul Sistem Solar este diversă. Având în vedere condițiile și materialele de suprafață diferite prezente pe Pluto, este foarte posibil ca orice mișcare de material pe suprafață să nu semene cu cea a altor corpuri”, a scris echipa.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Atmosfera lui Pluto dispare. Telescoapele de pe Terra dezvăluie ce se întâmplă cu planeta pitică

Detalii despre „Planeta Nouă”, care i-ar putea lua locul lui Pluto în Sistemul Solar

Cum pot exista oceane lichide pe suprafața lui Pluto? Cercetătorii cred că au o explicație

”Inima” de pe Pluto este sursa transformărilor atmosferice a acestei planete

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase