Home » Știință » Test de cultură generală. Cine a descoperit penicilina?

Test de cultură generală. Cine a descoperit penicilina?

Publicat: 08.09.2022

Pe 3 septembrie 1928, la scurt timp după numirea sa ca profesor de bacteriologie, a observat că un vas de cultură cu Staphylococcus aureus la care lucrase fusese contaminat cu o ciupercă. Mai exact, cu un mucegai, identificat ulterior drept Penicillium notatum (clasificat acum ca P. chrysogenum). Cine a descoperit penicilina?

Profesorul a observat cum mucegaiul a inhibat creșterea bacteriei.

El a numit la început substanța „suc de mucegai” și apoi „penicilină”, după mucegaiul care a produs-o.

Cine a descoperit penicilina?

Cine a descoperit penicilina și ce importanță a avut descoperirea?

Numele celui care a făcut marea descoperire este Alexander Fleming, penicilina fiind unul dintre primele antibiotice descoperite.

După întâmplarea de mai sus, Fleming a decis să investigheze în continuare, pentru că a crezut că a găsit o enzimă mai puternică decât lizozima. De fapt, nu era o enzimă, ci un antibiotic.

Pe când Fleming stabilea acest lucru, el devenise deja interesat de penicilină în sine.

Fiind tipul de cercetător singuratic, cu un ochi format pentru a observa neobișnuitul, Fleming avea libertatea de a urmări orice îl interesa. Deși această abordare a fost ideală pentru a profita de o observație întâmplătoare, dezvoltarea terapeutică a penicilinei a necesitat o muncă de echipă multidisciplinară.

Fleming, lucrând cu doi tineri cercetători, nu a reușit să stabilizeze și să purifice penicilina. Cu toate acestea, el a subliniat că penicilina are potențial clinic, atât ca antiseptic topic, cât și ca antibiotic injectabil, dacă ar putea fi izolată și purificată.

Cine a fost Alexander Fleming?

Alexander Fleming și-a început școala primară la Loudoun Moor și apoi a trecut la o școală mai mare, la Darvel, înainte de a se înscrie la Academia Kilmarnock în 1894.

În 1895 s-a mutat la Londra pentru a locui cu fratele său mai mare Thomas (care lucra ca oftalmolog) și și-a finalizat educația de bază la Regent Street Polytechnic, potrivit Britannica.

După ce a lucrat ca funcționar de transport maritim la Londra, Fleming și-a început studiile medicale la St. Mary’s Hospital Medical School în 1901, finanțate printr-o bursă și o moștenire de la unchiul său. Acolo a câștigat medalia de aur din 1908 pentru cel mai bun student la medicină la Universitatea din Londra.

Cariera neașteptată a lui Fleming

La început a plănuit să devină chirurg, dar un post temporar în laboratoarele Departamentului de Inoculare de la Spitalul St. Mary l-a convins că viitorul său se află în noul domeniu al bacteriologiei. Acolo a intrat sub influența bacteriologului și imunologului Sir Almroth Edward Wright, ale cărui idei de terapie prin vaccin păreau să ofere o direcție revoluționară în ceea ce privește tratamentul medical.

În noiembrie 1921, Fleming a descoperit lizozima, o enzimă prezentă în fluidele corpului precum saliva și lacrimile, care are un efect antiseptic ușor, aceasta fiind prima sa descoperire majoră.

Vă recomandăm să citiți și:

Ciuperca anti-buruieni este noul aliat al fermierilor australieni

Șocurile electrice ușoare aplicate creierului pot proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei

Sănătatea precară a inimii prezice îmbătrânirea prematură a creierului

Medicii spun că o pastilă ieftină poate stopa pierderea părului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase