Home » Știință » Șocurile electrice ușoare aplicate creierului pot proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei

Șocurile electrice ușoare aplicate creierului pot proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei

Șocurile electrice ușoare aplicate creierului pot proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 27.08.2022

Aplicarea unor șocuri electrice ușoare asupra creierului ar putea proteja persoanele în vârstă de pierderea memoriei atât pe termen scurt cât și pe termen lung, sugerează cercetările.

Rămâne neclar dacă abordarea ar putea ajuta persoanele cu demență. Robert Reinhart, profesor la Universitatea din Boston, SUA și co-autor al studiului, a spus că pierderea memoriei este un simptom normal al declinului cognitiv experimentat pe măsură ce îmbătrânim și că uitarea ar putea afecta luarea deciziilor, planificarea și învățarea.

Reinhart și echipa sa au descoperit că țintirea unor zone specifice ale creierului cu un curent electric slab în sesiuni repetate de 20 de minute timp de patru zile ar putea ajuta la prevenirea declinului memoriei timp de cel puțin o lună.

O metodă care dă rezultate în combaterea pierderii memoriei

„Pe baza locației și a frecvenței stimulării electrice, am putea îmbunătăți fie memoria pe termen scurt, fie memoria pe termen lung”, a spus Reinhart.

Cu toate acestea, alții au criticat faptul că studiul s-a limitat la avea participanți sănătoși și la amintirea cuvintelor, ceea ce înseamnă că rezultatele nu s-ar aplica neapărat celor care suferă de demență.

Echipa a recrutat 150 de persoane cu vârste cuprinse între 65 și 88 de ani. În patru zile consecutive, cercetătorii le-au cerut participanților să-și amintească cinci liste a câte 20 de cuvinte, în timp ce semnalele electrice erau livrate către părțile creierului implicate în memoria pe termen scurt și pe termen lung.

Cercetătorii au urmărit evoluția participanților în cele patru zile, precum și la o lună după experiment. „Am urmărit cum îmbunătățirile memoriei se acumulează în timp cu fiecare zi care trece, astfel încât îmbunătățirea memoriei în memoria pe termen scurt și memoria pe termen lung au fost observabile într-o lună”, a spus Reinhart.

Participanții care au fost cei mai „uituci” la începutul studiului au prezentat cele mai mari progrese la o lună după tratament, au spus cercetătorii, potrivit The Guardian.

„Oamenii în vârstă cu funcționare cognitivă generală slabă la momentul inițial – care au intrat în experiment – ​​au arătat cele mai mari îmbunătățiri în timpul intervenției și la o lună după”, a spus Reinhart. Acest lucru a însemnat că stimularea electrică a creierului ar putea ajuta pacienții cu tulburări de memorie mai severe, cum ar fi cei cu boala Alzheimer, a spus el.

Beneficii pentru persoanele în vârstă

„Efectele asupra memoriei au fost de ordinul amintirii a încă trei până la patru cuvinte dintr-o listă de 20, dar această îmbunătățire a capacității de memorie a fost detectabilă la o lună după stimulare, ceea ce este remarcabil”, a spus profesorul Masud Husain de la Universitatea Oxford.

Dr. Susan Kohlhaas, directorul de cercetare al Alzheimer’s Research UK, a declarat: „Acesta este un studiu în stadiu incipient care a arătat unele beneficii pentru persoanele în vârstă care au primit un tip de stimulare neinvazivă a creierului care implică echipamente și proceduri foarte specifice. Este important de menționat că acești participanți nu au avut probleme de memorie, iar această cercetare nu ne spune nimic despre potențialul de a încetini declinul cognitiv cauzat de boli precum Alzheimer. Mulți oameni experimentează schimbări în abilitățile lor de memorie pe măsură ce îmbătrânesc și nu este neapărat un semn de demență. Oricine are îngrijorări cu privire la memoria lor ar trebui să vorbească cu medicul de familie.”

Profesorul Tara Spires-Jones, de la Institutul de Cercetare a Demenței de la Universitatea din Edinburgh, a menționat: ,,Cu toate acestea, participanților li s-au dat sarcini cu adevărat specifice cu lista de cuvinte, care ar putea să nu fie atât de reprezentative pentru activitățile de zi cu zi.”

Exercițiile regulate și învățarea pe tot parcursul vieții sunt modalități eficiente de a încetini declinul memoriei, a spus Spires-Jones. „A te menține în formă și sănătos este foarte eficient împotriva declinului cognitiv și a demenței. Să ai grijă de corpul tău și de mintea ta înseamnă să ai grijă de creierul tău”, a adăugat Spires-Jones.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Sfaturile unui neurolog pentru prevenirea Alzheimer: Nu mai bea, citește și ai grijă de auzul tău

Cea mai bună băutură pentru a combate pierderea memoriei, potrivit unui nou studiu

Oamenii cu doar jumătate din creier pot în continuare să recunoască fețe și cuvinte

Declinul cognitiv al câinilor ar putea ajuta oamenii care suferă de Alzheimer

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase