Home » Știință » Un ucigaș străvechi devine rapid rezistent la antibiotice, avertizează oamenii de știință

Un ucigaș străvechi devine rapid rezistent la antibiotice, avertizează oamenii de știință

Un ucigaș străvechi devine rapid rezistent la antibiotice, avertizează oamenii de știință
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 25.06.2022

Febra tifoidă ar putea fi rară în țările dezvoltate, dar această amenințare străveche, despre care se crede că există de milenii, este încă un pericol foarte mare în lumea noastră modernă.

Potrivit unor noi cercetări, bacteria care provoacă febra tifoidă evoluează în ceea ce privește rezistența la medicamente și înlocuiește rapid tulpinile care nu sunt rezistente.

În prezent, antibioticele sunt singura modalitate de a trata eficient febra tifoidă, care este cauzată de bacteria Salmonella enterica serovar Typhi (S Typhi). Cu toate acestea, în ultimele trei decenii, rezistența bacteriei la antibioticele orale a crescut și s-a răspândit.

Secvențiind genomurile a 3.489 de tulpini de S Typhi contractate între 2014 și 2019 în Nepal, Bangladesh, Pakistan și India, cercetătorii au descoperit o creștere recentă a numărului de Typhi extrem de rezistente la medicamente (XDR).

Febra tifoidă, o amenințare străveche care încă este prezentă

XDR Typhi nu numai că este impenetrabilă la antibioticele de primă linie, dar devine din ce în ce mai rezistentă și la antibioticele mai noi, din a treia generație. Chiar mai rău, aceste tulpini se răspândesc la nivel global într-un ritm rapid.

Deși majoritatea cazurilor de XDR Typhi provin din Asia de Sud, cercetătorii au identificat aproape 200 de cazuri de răspândire internațională începând cu 1990.

Cele mai multe tulpini au fost exportate în Asia de Sud-Est, precum și în Africa de Est și de Sud, dar superbacterii tifoide au fost găsite și în Regatul Unit, Statele Unite și Canada. Oamenii de știință avertizează de ani de zile în legătură cu tifosul rezistent la medicamente, însă noua cercetare este cea mai amplă analiză genomică a acestei bacterii de până acum.

Tulpinile rezistente se răspândesc la nivel global într-un ritm rapid

Din punct de vedere istoric, majoritatea tulpinilor de tifos XDR au fost combătute cu antimicrobiene din a treia generație. Astăzi, a mai rămas un singur antibiotic oral: macrolidul, azitromicina, iar acest medicament s-ar putea să nu mai funcționeze pentru mult timp, scrie Science Alert.

Noul studiu a constatat că mutațiile care conferă rezistență la azitromicină se răspândesc acum și ele, „amenințând eficacitatea tuturor antimicrobienelor orale pentru tratamentul tifosului”.

Dacă nu sunt tratate, până la 20 la sută dintre cazurile de tifos pot fi fatale, iar în prezent, există 11 milioane de cazuri de tifos pe an. Viitoarele epidemii pot fi prevenite într-o oarecare măsură cu ajutorul vaccinurilor împotriva tifosului, dar dacă accesul la aceste vaccinuri nu este extins la nivel global, lumea ar putea avea în curând o altă criză de sănătate pe cap.

Rezistența la antibiotice, una dintre principalele cauze de deces din lume

„Apariția recentă a S Typhi XDR și S Typhi rezistent la azitromicină creează o mai mare urgență pentru extinderea rapidă a măsurilor de prevenire, inclusiv utilizarea vaccinurilor împotriva tifosului în țările endemice”, scriu autorii.

Asia de Sud ar putea fi principalul centru pentru febra tifoidă, reprezentând 70 la sută din toate cazurile, dar dacă COVID-19 ne-a învățat ceva, este că variantele de boală în lumea noastră modernă și globalizată se răspândesc cu ușurință.

Rezistența la antibiotice este una dintre principalele cauze de deces din lume, răpind viețile mai multor persoane decât HIV/SIDA sau malaria. Acolo unde sunt disponibile, vaccinurile sunt unele dintre cele mai bune instrumente de care dispunem pentru a preveni viitoarele catastrofe.

Studiul a fost publicat în The Lancet Microbe.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Dieta bogată în fibre, asociată cu o rezistență mai mică la antibiotice

Bacteriile rezistente la antibiotice se pot răspândi între animale, oameni și mediul înconjurător

Cum sună bacteriile? „Melodiile microbiene“ ne-ar putea ajuta să combatem rezistența la antibiotice

Un studiu genetic făcut pe animalele din China arată o creștere a rezistenței la antibiotice

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase