Home » Știință » Mâncatul ziua versus noaptea. De ce contează orele la care mâncăm?

Mâncatul ziua versus noaptea. De ce contează orele la care mâncăm?

Publicat: 16.09.2022

Un studiu despre orele la care mâncăm a constatat că mâncatul noaptea a crescut nivelul depresiei și al stărilor de anxietate în rândul participanților. Dar cum rămâne cu mâncatul în timpul zilei?

Un nou studiu aduce noi dovezi că ora la care mâncăm poate influența sănătatea mintală, inclusiv nivelul de depresie și anxietate.

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital, SUA au conceput un studiu care a simulat munca de noapte și apoi a testat efectele avute de mâncatul în timpul zilei și cel pe timp de noapte față de mâncatul numai în timpul zilei.

Echipa a descoperit că, printre participanții din grupul care mănâncă și în timpul zilei și pe timp de noapte, nivelurile de dispoziție asemănătoare depresiei au crescut cu 26% și nivelurile de dispoziție asemănătoare anxietății cu 16%.

Participanții din grupul care mănâncă numai în timpul zilei nu au experimentat această creștere, ceea ce sugerează că ora mesei poate influența vulnerabilitatea dispoziției.

Rezultatele sunt publicate în Proceedings of the National Academy of Sciences.

Mâncatul în timpul zilei este mult mai important decât s-a crezut până acum

„Descoperirile noastre furnizează dovezi pentru momentul aportului de alimente ca o strategie nouă pentru a minimiza potențial vulnerabilitatea dispoziției la indivizii care se confruntă cu nealinierea circadiană, cum ar fi persoanele angajate în munca în schimburi, care se confruntă cu jet lag sau care suferă de tulburări de ritm circadian”, a spus dr. Frank A. J. L. Scheer.

„Sunt necesare studii viitoare asupra lucrătorilor în schimburi și a populațiilor clinice pentru a stabili cu fermitate dacă schimbările în orarul mesei pot preveni vulnerabilitatea sporită a dispoziției. Până atunci, studiul nostru aduce un nou ‘jucător’ la masă: momentul aportului de alimente contează pentru starea noastră de spirit”, spune dr. Scheer.

Lucrătorii în schimburi reprezintă până la 20% din forța de muncă din societățile industriale și sunt direct responsabili pentru multe servicii spitalicești, munca în fabrici și alte servicii esențiale. Lucrătorii în schimburi se confruntă adesea cu o nealiniere între ceasul circadian central din creier și comportamentele zilnice, cum ar fi ciclurile de somn/trezire și de mâncat. Important, ei au, de asemenea, un risc cu 25-40% mai mare de depresie și anxietate, scrie Eurek Alert.

„Lucrătorii în schimburi (precum și persoanele care se confruntă cu perturbări circadiene, cum ar fi jet lag) pot beneficia de intervenția noastră privind orarul mesei”, a spus dr. Sarah L. Chellappa.

„Descoperirile noastre deschid ușa pentru o nouă strategie comportamentală, care ar putea aduce beneficii și pentru persoanele care se confruntă cu tulburări de sănătate mintală. Studiul nostru se adaugă la un număr tot mai mare de dovezi care constată că strategiile care optimizează somnul și ritmurile circadiene pot ajuta la promovarea sănătății mintale”, spune dr. Chellappa.

Cum au simulat cercetătorii munca în schimburi?

Pentru a realiza studiul, Scheer, Chellappa și colegii lor au înrolat 19 participanți (12 bărbați și 7 femei) pentru un studiu controlat randomizat. Participanții au fost supuși unui protocol de desincronizare forțată în lumină slabă timp de patru „zile” de 28 de ore, astfel încât până în a patra „zi” ciclurile lor comportamentale au fost inversate cu 12 ore, simulând munca de noapte și provocând nealinierea circadiană.

Participanții au fost repartizați aleatoriu într-unul dintre cele două grupe de orare ale mesei: grupul de control, care mânca atât în timpul zilei, cât și în timpul nopții, a avut mese conform unui ciclu de 28 de ore (tipic printre lucrătorii de noapte); de cealaltă parte, Grupul de Intervenție cu Mâncatul în Timpul Zilei mânca într-un ciclu de 24 de ore. Echipa a evaluat nivelurile de depresie și anxietate în fiecare oră.

Ora mesei, importantă pentru sănătatea psihică

Echipa a descoperit că ora mesei a afectat semnificativ nivelul de dispoziție al participanților. În timpul schimbului de noapte simulat (ziua 4), cei din grupul de control au avut niveluri crescute de dispoziție asemănătoare depresiei și anxietății, în comparație cu valoarea inițială (ziua 1).

În schimb, în timpul schimbului de noapte simulat nu au existat modificări ale stării de spirit în cadrul grupului care mânca doar ziua. Participanții cu un grad mai mare de nealiniere circadiană au experimentat mai multă stare de spirit asemănătoare depresiei și anxietății.

„Ora mesei devine un aspect important al nutriției care poate influența sănătatea fizică. Dar rolul cauzal al momentului consumului de alimente asupra sănătății mintale rămâne de testat. Sunt necesare studii viitoare pentru a stabili dacă schimbările în orarul mesei le pot ajuta pe persoanele care se confruntă cu tulburări depresive și de anxietate”, a spus Chellappa.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit cum declanșează poluarea cancerul pulmonar

Leziuni neurologice de la variola maimuței, identificate la un subgrup de pacienți

Cum se concentrează creierul pentru a activa memoria de lucru?

Schizofrenia și tulburarea bipolară pot fi detectate cu ani înainte de debutul bolilor

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase