Home » Știință » Leziuni neurologice de la variola maimuței, identificate la un subgrup de pacienți

Leziuni neurologice de la variola maimuței, identificate la un subgrup de pacienți

Publicat: 12.09.2022

Efectul asupra pielii (erupțiile cutanate desfigurante) și simptomele asemănătoare gripei au fost bine descrise, dar puțini cercetători au investigat apariția de leziuni neurologice de la variola maimuței.

Există rapoarte despre complicații neurologice la persoanele infectate cu virusul variolei și la persoanele vaccinate împotriva variolei. Așa că James B. Badenoch și colegii lui au vrut să știe și dacă apar leziuni neurologice de la variola maimuței.

Cercetătorii au analizat toate dovezile de dinainte de actuala pandemie de variola maimuței privind problemele neurologice sau psihiatrice la persoanele infectate. Rezultatele sunt publicate în revista eClinical Medicine.

Pot apărea leziuni neurologice de la variola maimuței?

O proporție mică, dar vizibilă, de persoane (2-3%) cu variola maimuței s-au simțit foarte rău și au dezvoltat probleme neurologice grave, inclusiv convulsii și encefalită (inflamație a creierului care poate cauza dizabilități pe termen lung).

Oamenii de știință au mai constatat că un număr similar de oameni s-au confruntat cu confuzii. Este important de reținut, totuși, că aceste cifre se bazează pe câteva studii cu puțini participanți.

Pe lângă problemele grave și rare ale creierului, au fost găsite dovezi ale unui grup mai larg de oameni cu variola maimuței care au avut simptome neurologice mai frecvente, incluzând dureri de cap, dureri musculare și oboseală, notează cercetătorul, citat de Science Alert.

O meta-analiză a focarelor anterioare

Analizând studiile, nu a fost clar cât de severe au fost aceste simptome și cât de mult au durat. De asemenea, nu a fost clar câți oameni cu variola maimuței au avut probleme psihiatrice (precum anxietatea și depresia) deoarece puține studii au analizat acest lucru. În cele care au făcut-o, indispoziția a fost raportată frecvent.

Nu se cunosc factorii care determină aceste probleme neuropsihiatrice la persoanele cu variola maimuței. Cercetătorii și-au dorit să știe dacă tulpina virusului variolei maimuței și severitatea infecției influențează aceste probleme. Cu toate acestea, nu au putut analiza acest lucru în mod corespunzător, deoarece nu a fost raportat în mod constant în studii.

Deși s-a descoperit că persoanele infectate cu variola maimuțelor pot avea simptome neuropsihiatrice, studiile din lucrarea de față nu pot spune cu certitudine că virusul este cauza acestor probleme. Cercetările viitoare care vor explora acest lucru vor trebui să urmărească persoanele fără afecțiuni neuropsihiatrice dinainte de a se infecta cu variola maimuței.

Dacă virusul este cel care provoacă aceste probleme, procesele biologice care stau la bază sunt neclare și ar putea implica intrarea directă a virusului în sistemul nervos, o reacție a sistemului imunitar sau cu totul altceva.

Nu se știe dacă focarele din prezent vor semăna cu cele dinainte

De asemenea, este posibil ca stigmatul pe care oamenii îl experimentează în urma infecției cu variola maimuței și efectul desfigurator al erupțiilor cutanate ar putea contribui la suferința psihologică, cum ar fi starea de spirit scăzută.

Această cercetare s-a concentrat pe dovezile dinaintea actualei pandemii de variola maimuței. Majoritatea datelor au fost din Africa de Vest și de la persoanele spitalizate cu o infecție, în timp ce pandemia actuală a afectat predominant America de Nord și Europa de Vest.

Nu este clar în ce măsură simptomele focarelor anterioare vor oglindi ceea ce vedem acum.

Alte studii recente

Au apărut cercetări importante de când Badenoch și colegii săi și-au terminat lucrarea. Un studiu din New England Journal of Medicine a inclus peste 500 de persoane cu variola maimuței, din 16 țări din focarul actual.

Deși nu au fost raportate cazuri de encefalită sau convulsii, durerile de cap și oboseala au fost găsite la mai mult de un sfert dintre persoanele infectate, iar starea de spirit scăzută la până la una din zece persoane.

Au fost raportate recent două cazuri confirmate de encefalită de la variola maimuței în Spania. Este necesară o supraveghere suplimentară pentru a determina amploarea reală a problemelor mai grave, cum ar fi convulsiile.

Pot apărea leziuni neurologice de la variola maimuței, dar puține persoane infectate vor fi afectate

Focarul de variola maimuței rămâne o preocupare globală și sunt necesare măsuri permanente de sănătate publică, inclusiv îmbunătățirea accesului la vaccinare.

Deși infecția cauzează în principal simptome asemănătoare gripei și probleme ale pielii, acest studiu (și studiile ulterioare) arată că pot apărea leziuni neurologice de la variola maimuței.

Cercetătorii nu se așteaptă la un val de probleme grave ale creierului, dar complicații precum encefalita și convulsiile pot apărea la o proporție mică de oameni. Este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla dacă aceste simptome persistă în timp și dacă sunt cauzate de variola maimuței.

Vă recomandăm să citiți și:

Aerul poluat afectează oamenii în mod diferit, în funcție de gen

Primul vaccin anti-COVID fără ace din lume tocmai a fost aprobat în China

Test de cultură generală. Cine a descoperit penicilina?

Grupa sanguină influențează riscul de AVC timpuriu, au descoperit cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase