Oamenii de știință încearcă să învețe un robot să râdă la momentul potrivit

22 09. 2022, 14:30

Râsul ia nenumărate forme, de la un chicotit politicos și până la un urlet contagios de veselie. Acum, oamenii de știință dezvoltă un sistem de inteligență artificială (IA) care își propune să recreeze aceste nuanțe de umor râzând în modul potrivit, la momentul potrivit.

Echipa din spatele robotului care râde, care se numește Erica, spune că sistemul ar putea îmbunătăți conversațiile naturale dintre oameni și sistemele de inteligență artificială.

„Credem că una dintre funcțiile importante ale inteligenței artificiale conversaționale este empatia”, a spus dr. Koji Inoue, de la Universitatea Kyoto, Japonia, autorul principal al cercetării, publicată în Frontiers in Robotics and AI. „Așa că am decis că un mod în care un robot poate empatiza cu utilizatorii este să-și împărtășească râsul”, a adăugat Inoue.

Robotul reproduce râsetele în situații adecvate

Inoue și colegii săi și-au propus să-și învețe sistemul IA arta râsului conversațional. Așadar, cercetătorii au colectat date pentru instruire de la peste 80 de dialoguri de întâlnire rapidă între studenți de sex masculin și robot, care a fost inițial controlat de la distanță de patru actori amatori.

Datele de dialog au fost adnotate pentru râsete solo, râsete sociale (acolo unde nu este implicat umorul, cum ar fi râsul politicos sau jenat) și râsul de veselie. Aceste date au fost apoi folosite pentru a instrui un sistem de învățare automată pentru a decide dacă să râdă sau nu și pentru a alege tipul potrivit de râs.

Pe baza fișierelor audio, algoritmul a învățat caracteristicile de bază ale diverselor tipuri de râs, cu scopul de a le reproduce în situații adecvate.

Roboții ar putea să devină destul de convingători

„Unul dintre lucrurile de care aș ține cont este că un robot sau un algoritm nu te va putea înțelege niciodată. Nu te cunoaște, nu te înțelege și nu înțelege sensul râsului”, a declarat profesorul Sandra Wachter, de la Oxford Internet Institute de la Universitatea din Oxford, pentru The Guardian.

„Nu sunt sensibili, dar s-ar putea să devină foarte pricepuți și să te facă să crezi că înțeleg ce se întâmplă”, a adăugat Wachter.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cum va fi folosit gândacul-robot creat de cercetători?

Un exoschelet robotic permite șerpilor să meargă pe patru picioare

Păianjenul necro-robot creat de cercetători pare scos din filmele de groază

Un robot de pe ISS va efectua intervenții chirurgicale în spațiu