Home » Știință » Ceva neașteptat are loc în creierul uman atunci când mângâiem un câine

Ceva neașteptat are loc în creierul uman atunci când mângâiem un câine

Ceva neașteptat are loc în creierul uman atunci când mângâiem un câine
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 14.10.2022

Câinii aduc beneficii profunde sănătății noastre mintale, precum și sprijin emoțional. Dar animalele noastre de companie ar putea, de asemenea, să ne ajute creierul în alte moduri surprinzătoare, potrivit unei noi cercetări.

Oamenii de știință au analizat impactul pe care îl are mângâierea unui câine asupra cortexului prefrontal al creierului, dezvăluind descoperiri care ar putea într-o zi să îmbunătățească tratamentele de terapie asistată de animale pentru oameni.

Descoperirile au fost publicate în revista PLOS ONE.

Cortexul prefrontal al creierului joacă un rol vital în procesarea emoțiilor și în reglarea sarcinilor legate de funcționarea executivă, cum ar fi atenția, reținerea memoriei de lucru și rezolvarea problemelor.

Cercetătorii au vrut să afle cum ar răspunde această parte a creierului la interacțiunea cu un câine, care se numără printre cele mai frecvente animale de companie în cadrul terapiilor asistate de animale, scrie Inverse.

Câinii aduc beneficii profunde sănătății noastre mintale

„Am decis să demarăm acest studiu deoarece se cunosc puține lucruri despre reacția creierului la interacțiunea cu animalele”, spune Rahel Marti pentru Inverse. Marti este autorul principal al studiului și cercetător în cadrul departamentului de psihologie al Universității din Basel.

Echipa de cercetare a lui Marti a analizat modul în care cortexul frontal a 21 de voluntari s-a activat ca răspuns la contactul cu un câine sau cu un animal de pluș, în comparație cu o activitate neutră, cum ar fi privitul la un perete alb.

Cercetătorii au măsurat activitatea cerebrală a acestora folosind o metodă cunoscută sub numele de spectroscopie în infraroșu apropiat, care este o modalitate noninvazivă de a calcula saturația de oxigen din creier.

De asemenea, are avantaje față de alte metode de imagistică cerebrală, cum ar fi fMRI, deoarece participanții pot sta într-o cameră normală și se pot simți mai în largul lor.

Cele mai frecvente animale de companie în cadrul terapiilor asistate de animale

În sesiunile care au implicat animalul de pluș, cercetătorii au plasat creatura de pluș pe coapsa participantului pentru ca acesta să o poată vedea, iar ulterior au putut să mângâie jucăria. În mod similar, câinele se întindea pe canapea, atingând participantul, iar, într-o sesiune ulterioară, participantul a putut să mângâie animalul.

Cercetarea a dus la două constatări cheie care oferă o perspectivă izbitoare asupra impactului unui câine asupra creierului uman. Activitatea cerebrală din cortexul prefrontal a crescut atunci când participanții au avut un contact mai strâns fie cu plușul de pluș, fie cu câinele viu.

„Rezultatul nostru confirmă studiile anterioare care leagă contactul mai strâns cu animalele sau cu stimuli de control de o activare cerebrală mai mare”, spune Marti.

Cea de-a doua constatare a fost și mai convingătoare. Participanții la studiu au avut o activitate cerebrală mai mare atunci când au mângâiat câinele față de interacțiunea cu animalul de pluș. Acest lucru este în concordanță cu studiile anterioare asupra cailor și pisicilor, dar este primul care documentează o activitate cerebrală umană crescută atunci când interacționează cu câinii.

Care ar putea fi explicația?

„Ceea ce este nou aici este că am analizat diferite interacțiuni: Privitul, pipăitul și mângâierea”, adaugă Marti.

În timp ce activitatea cerebrală a scăzut între prima și a doua interacțiune pe care participanții au avut-o cu animalul de pluș, cu câinele s-a întâmplat contrariul – un rezultat care i-a surprins pe cercetători.

„Explicația noastră este că participantul a stabilit o legătură cu câinele”, spune Marti.

Această legătură a dat probabil participanților o investiție emoțională în animal, ceea ce a dus la o atenție mai mare – indicată de o activitate mai mare în cortexul prefrontal – atunci când mângâiau câinele în comparație cu animalul de pluș.

Cercetările anterioare arată că animalele pot îmbunătăți atenția la oameni, probabil prin creșterea implicării emoționale a acestora – de exemplu, este mai probabil ca un om să se gândească la sentimentele unui câine atunci când îl mângâie.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pebbles, cel mai bătrân câine din lume, a murit. Câți ani avea?

Un prizonier eliberat de ruși spune că a fost „tratat mai rău decât un câine”

Câinele tău este deprimat sau fericit? Iată cum poți afla

Un câine robot numit Morti a învățat să meargă în doar o oră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase