Home » Știință » Câinele tău este deprimat sau fericit? Iată cum poți afla

Câinele tău este deprimat sau fericit? Iată cum poți afla

Publicat: 13.08.2022

La fel ca pisicile, câinii par să-și transmită emoțiile prin coadă. Cu toate acestea, interpretarea emoției poate fi mai dificilă decât ați putea crede.

Deoarece stăpânii nu pot comunica cu animalele în același mod în care noi putem comunica cu oamenii, este greu de știut dacă energia scăzută a unui animal de companie este pur și simplu rezultatul unei plimbări lungi sau un indiciu al unei afecțiuni îngrijorătoare.

,,Semnele de depresie la câini sunt similare cu cele observate la oameni”, spune Rachael Claire pentru Inverse. Claire este un îngrijitor canin acreditat și antrenor la Institute of Modern Dog Trainers.

Unele semne comune ale depresiei la câini includ letargie sau oboseală, apetitul scăzut, interesul scăzut pentru plimbări/exerciții fizice, schimbări ale tiparelor de somn, inclusiv somn excesiv.

Își transmit câinii emoțiile prin coadă?

,,Câinii care sunt deprimați se pot comporta în consecință. S-ar putea să nu fie dispuși să facă lucrurile care le plac în mod normal, cum ar fi să iasă la plimbare, să mănânce sau să se joace”, spune Chyrle Bonk, medic veterinar la PetKeen, pentru Inverse.

De asemenea, ar trebui să acordați atenție modului în care animalul dumneavoastră de companie mănâncă. La fel cum oamenii pot manifesta mai puțin interes pentru alimentele lor preferate atunci când sunt deprimați, și câinii pot arăta mai puțin entuziasm față de mâncare.

Un câine anxios sau îngrijorat poate mânca mai repede decât o face de obicei sau chiar să ignore mâncarea sau să o scuipe, spune Amey Markham pentru Inverse. Markham conduce The Good Dog Journey, care îi ajută pe viitorii proprietari să găsească câinele potrivit pentru ei.

Limbajul corpului poate oferi, de asemenea, o perspectivă extraordinară asupra stării de spirit a unui câine.

Semnele de depresie la câini, similare cu cele observate la oameni

Potrivit lui Claire, lipsa mișcării cozii la un câine poate fi un semn al depresiei. O gură închisă și urechile care sunt ținute plate – mai degrabă decât ciulite în sus – reprezintă un alt semn. Ochii cățeilor pot indica, de asemenea, tristețe. Colțurile din jurul ochilor pot fi căzute și pot apărea și creste pe frunte.

,,Câinii triști au tendința de a-și petrece cea mai mare parte a timpului culcat, cu capul sprijinit pe labe”, spune Claire.

,,De asemenea, câinii deprimați se pot izola sau pot deveni foarte lipicioși”.

Deși poate fi greu să găsești semne clare de depresie, cel mai bun mod de a afla cum se simte câinele tău este să fii atent la orice schimbare a comportamentului obișnuit..

De ce poate fi câinele deprimat?

,,Ca și în cazul oamenilor, uneori nu există un motiv evident pentru depresie”, spune Claire.

La fel ca un om, un câine poate deveni deprimat din mai multe motive, dar experții sugerează că motivele de sănătate ar putea fi o cauză a schimbării comportamentului.

Consultați un medic veterinar dacă aveți îngrijorări cu privire la starea de spirit a animalului dumneavoastră de companie.

Potrivit specialiștilor, ar trebui să vă puneți următoarele întrebări pentru a stabili de ce animalul dvs. de companie ar putea fi tulburat.

Cum se manifestă stresul la câini?

Nivelul lor de activitate este normal?Animalul dumneavoastră se mișcă în mod normal?

Problemele de sănătate ar putea, de asemenea, să se manifeste ca o energie scăzută – care ar putea fi confundată cu depresia, scrie Inverse.

Stresul se poate manifesta la câini sub forma unor afecțiuni care pun viața în pericol și care necesită intervenția imediată a medicului veterinar, cum ar fi blocajele uretrale sau problemele urinare, așa că nu ezitați să contactați medicul veterinar dacă observați ceva în neregulă în comportamentul animalului dumneavoastră.

Vă recomandăm să mai citiți și:

4.000 de câini beagle salvați de o asociație din SUA sunt oferiți spre adopție

Lupii mumificați din era glaciară dezvăluie misterul strămoșilor câinilor moderni

Ce ascunde microbiomul prietenului tău cel mai bun? Un nou studiu investighează câinii din întreaga lume

Sănătatea câinilor, în pericol. Medicii veterinarii recomandă evitarea rasei bulldog

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase