Home » Știință » Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?

Mâncarea ca medicament. Ar putea medicii să prescrie rețete cu alimente sănătoase?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 23.10.2022

Sunt deja zeci de ani de studii și sfaturi lansate de specialiști, cu privire la regimul alimentar. Însă au dat greș, până acum, în tot ceea ce privește prevenirea valului de boli survenite din cauza modului de viață. Așadar, ar putea fi mâncarea folosită ca medicament?

În aceste condiții, prescripțiile medicale cu alimente sănătoase ar putea fi, de fapt, soluția salvatoare? Medicii încearcă acum să afle răspunsul la această întrebare.

Atunci când Emma a fost diagnosticată cu diabet de tip 2, viața ei a luat o cu totul altă turnură. Fiecare firimitură de mâncare trebuia să fie atent verificată, altfel nivelul de zahăr din sânge i-ar fi provocat neplăceri, chiar și leșin – sau mai rău. Regimul alimentar ideal pentru o persoană precum Emma ar include multe fructe și legume, cereale integrale, nuci, semințe, pește, lactate cu un conținut scăzut de grăsimi și carne slabă. Studiile arată că acest plan alimentar a oprit avansarea diabetului de tip 2, potrivit The Guardian.

Medicii caută soluții pentru a parafa rețete cu fructe și legume

Mai mult decât atât, un astfel de stil de viață ar preveni, în cazul persoanelor sănătoase, apariția acestei boli.

În aceste condiții, de ce nu s-ar putea ca o astfel de dietă să fie prescrisă exact la fel ca o rețetă medicală compensată obișnuită, menită să trateze sau să prevină anumite boli?

Așa s-a născut ideea de „mâncare ca medicament”, una care câștigă tot mai mult teren în întreaga lume. Oamenii de știință și medicii caută, în prezent, modalități de a folosi hrana în așa fel încât să îmbunătățească sănătatea pacienților.

„Mâncarea ca medicament” nu ar ajuta doar diabeticii

Mâncarea sănătoasă nu este importantă doar pentru diabetici, atrage atenția profesorul Jason Wu, de la Universitatea din New South Wales, Australia. Specialistul trage un semnal de alarmă și subliniază că cei mai mulți „ucigași de top” din societatea occidentală – de la diabet, boli cardiovasculare și chiar cancer – sunt în legătură strânsă cu modul de viață al pacientului.

„Iar alimentația este una dintre cauzele majore”, spune medicul.

Faptul că rata persoanelor care suferă de obezitate este tot mai ridicată arată că miile de campanii dedicate alimentației sănătoase organizate până acum au eșuat. Problema poate fi abordată din mai multe unghiuri, însă extrem de importante sunt cele privind costul hranei de calitate, accesibilitatea și educația. Acestea nu pot fi depășite de niciun mesaj al campaniilor, oricât de eficiente ar fi ele.

Rețetă: o lădiță de alimentație sănătoasă

Dr. Wu și alți medici care susțin teoria au organizat un studiu în care au inclus 50 de pacienți cu diabet de tip 2, care întâmpinau dificultăți (inclusiv financiare) în a-și procura mâncare mai sănătoasă. Grupul de pacienți a primit gratuit, drept „rețetă medicală”, o lădiță cu fructe, legume, cereale integrale, lactate și carne. În fiecare săptămână, cutia cu alimente era livrată direct la locuințele pacienților. În paralel, un nutriționist discuta cu ei regulat, pentru a-i învăța cum să prepare mâncarea și cum să se bucure de nutrienții produselor primite.

Emma a fost, de asemenea, parte a acestui studiu și multe dintre obiceiurile sale s-au schimbat. De exemplu, în loc de un burger la micul dejun, ea a început să mănânce fructe, iar chipsurile au fost înlocuite cu nuci și semințe.

Studiul a durat doar trei luni, dar în această perioadă, „prescripțiile medicale” au îmbunătățit considerabil calitatea regimului alimentar al celor implicați. Iar printre alte beneficii, s-a numărat și scăderea nivelului colesterolului și reducerea greutății corporale.

Medicii încearcă acum ca „prescripțiile” de alimente sănătoase să fie subvenționate și accesibile la fel ca medicamentele din farmacii.

„Cheltuim miliarde și miliarde de dolari în fiecare an pentru terapii sau pentru intervenții chirurgicale, care sunt, de fapt, consecințele unui regim alimentar nesănătos”, a spus dr. Wu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mici „fabrici de medicamente” implantate în creier pot eradica tumori în doar câteva zile

Noi tratamente pentru durerea cronică, descoperite cu ajutorul medicamentelor existente

O nouă amenințare globală. Merele pot găzdui agenți patogeni rezistenți la medicamente

De ce sunt medicamentele „o ameninţare globală la adresa sănătăţii umane şi a mediului”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase