Home » Știință » Inelele copacilor oferă noi informații despre „furtunile” de radiații cosmice

Inelele copacilor oferă noi informații despre „furtunile” de radiații cosmice

Publicat: 29.10.2022

Un studiu al Universității Queensland (UQ), din Australia, a aruncat o nouă lumină asupra unui tip de eveniment astrofizic misterios, imprevizibil și potențial devastator. Pentru asta, cercetătorii s-au folosit de inelele copacilor.

O echipă condusă de Dr. Benjamin Pope, de la Școala de Matematică și Fizică a UQ, a aplicat statistici de ultimă oră pe inelele copacilor vechi de milenii pentru a afla mai multe informații despre „furtunile” de radiații.

„Aceste explozii uriașe de radiații cosmice, cunoscute sub numele de Evenimente Miyake, au avut loc aproximativ o dată la o mie de ani, dar nu este clar ce anume le cauzează”, a spus dr. Pope.

„Teoria principală este că sunt erupții solare uriașe. Trebuie să știm mai multe pentru că dacă una dintre acestea s-ar întâmpla astăzi, ar distruge tehnologia, inclusiv sateliții, cablurile de internet, liniile electrice de distanță lungă și transformatoarele. Efectul asupra infrastructurii globale ar fi de neimaginat”, spune cercetătorul.

Ce rol au inelele copacilor în acest studiu?

Qingyuan Zhang, student la matematică la UQ și autor al studiului, a dezvoltat un software pentru a analiza fiecare dată disponibilă despre inele.

„Deoarece putem număra inelele unui copac pentru a-i identifica vârsta, putem observa și evenimente cosmice istorice care se petreceau cu mii de ani în urmă”, a spus Zhang.

„Atunci când radiația lovește atmosfera, produce carbon radioactiv-14, care se infiltrează în aer, oceane, plante și animale și produce o înregistrare anuală a radiațiilor în inelele de copac. Am modelat ciclul global al carbonului pentru a reconstrui procesul pe o perioadă de timp de 10.000 de ani, pentru a obține o perspectivă asupra amplorii și naturii Evenimentelor Miyake”, a continuat studentul.

Ce sunt Evenimentele Miyake?

Teoria comună până acum a fost că Evenimentele Miyake sunt erupții solare gigantice, scrie Phys.org.

„Dar rezultatele noastre pun această teorie la încercare. Am arătat că evenimentele nu sunt corelate cu activitatea petelor solare, iar unele durează de fapt unul sau doi ani. Mai degrabă decât o singură explozie sau o erupție instantanee, ceea ce avem aici este un fel de ‘furtună’ sau explozie astrofizică”, a spus Zhang.

Dr. Pope a spus că este foarte deranjant faptul că oamenii de știință nu știu exact ce sunt Evenimentele Miyake și nu pot prezice apariția lor.

„Pe baza datelor disponibile, există șanse de aproximativ 1% de a vedea un astfel de eveniment în următorul deceniu. Dar nu știm cum să îl anticipăm sau ce daune poate provoca. Aceste șanse sunt destul de alarmante și pun bazele pentru cercetări ulterioare”, a conchis el.

Cercetarea este publicată în Proceedings of the Royal Society A.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au descoperit urmele primelor stele din Univers

Primul crater de impact descoperit în Spania

Adevărul despre apa de pe Marte! Astronomii explică un fenomen uimitor

Originea vieții pe planetele similare Pământului, cât se poate de probabilă

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase