Home » Știință » Primul crater de impact descoperit în Spania

Primul crater de impact descoperit în Spania

Publicat: 30.09.2022
Sursa foto: Shutterstock

Primul crater de impact probabil din Spania a fost identificat în provincia sudică Almeria. Descoperirea a fost prezentată recent la Europlanet Science Congress (EPSC) 2022 de către Antonio Sánchez Garrido de la Universitatea din Almeria.

Deși în jur de 200 de structuri de impact au fost identificate în lume, studiul din cazul de față este primul care identifică semne ale unui crater de impact în Peninsula Iberică.

Descoperirea este rezultatul a 15 ani de cercetări efectuate de o echipă internațională de oameni de știință de la Universitatea din Almeria, Centrul Astrobiologic din Madrid, Universitatea din Lund și Universitatea din Copenhaga.

Ce dovezi există pentru craterul de impact din Spania?

„Noi credem că evenimentul de impact a avut loc în urmă cu 8 milioane de ani. Am investigat numeroase aspecte de geologie, mineralogie, geochimie și geomorfologie în regiune. Bazinele din Alhabia și Tabernas sunt pline cu sedimente care datează din urmă cu 5 până la 23 de milioane de ani, iar acestea se suprapun cu alte roci metamorfice mai vechi. Mare parte din structura de impact este îngropată sub sedimente moderne, însă eroziunea a expus-o și a permis studierea sa”, a explicat profesorul Sánchez Garrido.

Craterul în sine ar avea un diametru de aproape 4 kilometri, fiind înconjurat de o structură mai mare de aproape 20 de kilometri, acolo unde impactul a cauzat prăbușirea stratelor sedimentare, arată EurekAlert.

Dovezi pentru craterul de impact includ diverse exemple, cum ar fi un tip de rocă sedimentară cu fragmente mari cimentate într-o matrice fin granulată.

Intensitatea impactului s-ar fi situat între 10 și 30 gigapascali

Rocile prezinte semne ale deformării sub presiunea enormă a impactului, care s-ar fi situat între 10 și 30 gigapascali.

„Dacă descoperirea craterului va fi confirmată, aceasta nu ar fi interesantă doar din punct de vedere științific, dar și din perspectiva faptului că ar fi un element de atracție turistică pentru provincia Almeria”, a adăugat profesorul Sánchez Garrido.

Un studiu despre craterul de impact din Spania poate fi accesat AICI.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un crater din Africa de Vest sugerează că dinozaurii s-au confruntat cu mai mulți asteroizi uriași

Suspiciunile privind adevărata origine a celui mai vechi crater de impact de pe Terra au fost confirmate

Un meteorit ar fi scos Pământul din era glaciară şi a format cel mai vechi crater de impact de pe Terra

Craterul de origine al celui mai vechi meteorit marțian a fost descoperit de inteligența artificială

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase