Home » Știință » Cum poate afecta consumul de cafea în timpul sarcinii viața copilului?

Cum poate afecta consumul de cafea în timpul sarcinii viața copilului?

Publicat: 07.11.2022

Cafeaua este pentru mulți oameni un mod plăcut de a-și începe ziua, însă un nou studiu spune că consumul de cafea în timpul sarcinii poate afecta viața copilului.

Copiii care au fost expuși la cantități mici de cofeină înainte de naștere s-au dovedit a fi, în medie, mai scunzi decât copiii persoanelor care nu au consumat cofeină în timpul sarcinii, potrivit unui studiu publicat în JAMA Network Open.

Copiii părinților care au consumat cofeină în timpul sarcinii s-au dovedit a fi mai scunzi la vârsta de 4 ani decât cei ai căror părinți nu au consumat, iar decalajul s-a mărit în fiecare an până la vârsta de 8 ani, potrivit Dr. Jessica Gleason, autoare principală a studiului.

„Acestea nu sunt diferențe uriașe de înălțime, dar există aceste mici diferențe între copiii persoanelor care au consumat cofeină în timpul sarcinii”, a spus Gleason, care este cercetătoare la Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development, din SUA.

Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi recomandă în prezent limitarea consumului de cofeină la mai puțin de 200 de miligrame pe zi în timpul sarcinii, citează CNN.

Consumul de cafea în timpul sarcinii afectează fătul

Pentru context, o cană de ceai cu cofeină are de obicei aproximativ 75 de miligrame de cofeină, o cană de cafea instant are aproximativ 100 de miligrame și o cană de cafea filtrată are aproximativ 140 de miligrame, potrivit Clinicii Cleveland. Și chiar și ciocolata are aproximativ 31 de miligrame de cofeină.

Dar diferențele găsite în cel mai recent studiu au fost găsite chiar și la copiii părinților care au băut mai puțin de jumătate de ceașcă de cafea pe zi în timpul sarcinii, cu mult sub recomandările actuale, a spus Gleason.

Nu este clar dacă acest studiu arată în mod eficient legătura dintre consumul matern de cofeină și înălțimea copilului, potrivit dr. Gavin Pereira, profesor de epidemiologie și biostatistică la Universitatea Curtin, din Australia. Pereira nu a fost implicat în studiu.

„Corelația dintre consumul de cafea în timpul sarcinii și înălțime observată în acest studiu poate fi explicată prin existența unei cauze comune atât a consumului de cofeină, cât și a restricției de creștere, cum ar fi sărăcia, stresul și factorii dietetici”, a spus Pereira.

De ce înălțimea mică poate fi o problemă?

Dacă înălțimea mai mică din copilărie ar persista până la vârsta adultă, ar exista șansa ca acei copii să se confrunte cu riscul unor rezultate cardiometabolice slabe, cum ar fi boli de inimă și diabet, care sunt asociate cu o statură mai mică.

Dar încă nu există nicio modalitate de a ști dacă diferența va persista până la vârsta adultă, iar studii ca acesta nu reprezintă un motiv pentru ca familiile individuale să intre în panică, a spus Gleason.

Aceste tendințe la nivel de populație ar trebui în schimb luate împreună cu alte cercetări pentru ca organizațiile să își reevalueze recomandările, a spus Gleason.

Studii anterioare

În trecut, au existat studii inconsecvente privind consumul de cafea în timpul sarcinii și afectarea fătului, dar dovezile s-au concentrat în ultimii ani, a spus Gleason.

O meta-analiză din 2015, care a analizat toate cercetările existente, a constatat că există o asociere de răspuns la doză între consumul de cofeină și dimensiunea mai mică la naștere.

Un studiu din 2020 a arătat că nu există un nivel sigur de cofeină pentru un făt în curs de dezvoltare.

Este complicat să renunți la consumul de cafea în timpul sarcinii

Chiar și fără panica despre care vorbește Gleason, unii oameni și-ar putea dori să reducă consumul de cofeină și apoi să descopere că este mai ușor de spus decât de făcut. Asta pentru că cofeina se găsește în cafea, ceai, băuturi răcoritoare, băuturi energizante, precum și în cacao și ciocolată.

De asemenea, este prezentă în gustări fortificate, în unele batoane energetice și chiar în unele medicamente pentru durere.

Un studiu din 2016 al Universității Johns Hopkins a constatat că a fost util atunci când indivizii au identificat situațiile sau stările de spirit în care au cele mai mari șanse să aibă poftă de cofeină, astfel încât să poată evita situațiile care declanșează pofta, mai ales în primele câteva săptămâni de modificare a consumului de cofeină.

Consumatorii de cofeină ar putea avea, de asemenea, un plan pentru momentul în care apare pofta, cum ar fi să ia o pauză de relaxare de cinci minute care implică exerciții de respirație profundă.

Schimbările majore de stil de viață și de dietă trebuie întotdeauna discutate cu un medic, deoarece acestea ar putea influența starea și bolile existente.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Care este cel mai puternic simț al omului?

Sindromul autodistilării intestinale, un mister tot mai aproape de elucidare

Cum ne protejează ADN-ul străvechi din genomul uman împotriva infecțiilor?

Testul de creativitate de doar 4 minute, nou creat de cercetători, poate fi încercat de oricine

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase