Home » Știință » Tu știi care e vârsta reală a creierului tău? Iată cum poți afla!

Tu știi care e vârsta reală a creierului tău? Iată cum poți afla!

Publicat: 07.11.2022

Creierul este una dintre cele mai complexe părți ale sistemului nervos uman, iar anumite caracteristici ale sale ar putea să indice vârsta aproximativă a acestuia.

Deși nu există niciun test pe care să îl faci din confortul casei tale pentru a stabili definitiv cât de bătrân sau de tânăr este creierul tău, ne putem gândi la un creier tânăr și sănătos ca fiind unul care funcționează la capacitățile sale maxime.

Și, cel mai adesea, funcția cerebrală de vârf este asociată cu o memorie ascuțită.

Funcționarea creierului în funcție de vârstă

În cazul creierilor mai tineri, procesul numit diferențiere neuronală este eficient și robust. În cadrul acestui proces, anumite celule cerebrale specifice au sarcina de- ași aminti anumite tipuri de informații, cum ar fi fețele celor pe care îi întâlnim de-a lungul vieților noastre.

Pe măsură ce îmbătrânim, acest proces se deteriorează, astfel încât celulele își pierd specificitatea și nu mai funcționează la fel de bine. În loc să se concentreze doar pe fețe, celulele încearcă să își amintească și alte tipuri de informații.

Riscul de a dezvolta demență crește cu 60% la fiecare doi ani pentru un centenar

Un studiu publicat în 2021 a scos la iveală câteva răspunsuri surprinzătoare. Pe parcursul a optsprezece luni, studiul a urmărit 330 de persoane, denumite SuperAgers. Acestea aveau 100 de ani sau mai mult, potrivit Big Think.

Cercetătorii nu au constatat niciun declin în majoritatea domeniilor de memorie sau a abilităților cognitive. Aceștia au explicat însă că, deși un an și jumătate nu pare o perioadă lungă, odată ce o persoană atinge pragul de un secol, doi ani pentru acea persoană vor fi ca 25 de ani pentru o persoană de șaptezeci și cinci de ani în ceea ce privește sănătatea creierului.

De exemplu, riscul de a dezvolta demență crește cu 60% la fiecare doi ani după vârsta de 100 de ani, în timp ce pentru o persoană de 75 de ani este nevoie de douăzeci și cinci de ani pentru ca riscul de demență să crească cu aceeași valoare.

Tu știi care e vârsta aproximativă a creierului tău?

Deși nu te poți strecura într-un scaner cerebral să afli vârsta propriului creier, există câțiva factori care te-ar putea ajuta să înțelegi mai clar indicatorii privind vârsta creierului. Iată câteva întrebări-cheie:

  1. Funcționarea executivă – Cât de bine îmi pot gestiona ziua?
  2. Echilibru și coordonare – Cât de bine mă pot mișca și îmi pot menține echilibrul?
  3. Capacitatea de a învăța și de a reține – Cât de bine îmi pot aminti informații importante?
  4. Mișcarea – Cât de repede pot să merg?
  5. Identitate – Cât de bătrân mă simt?

Desigur, niciuna dintre aceste întrebări nu poate înlocui o scanare reală a creierului și o evaluare cuprinzătoare efectuată de către un neurolog. Totuși, aceste categorii fundamentale pot ajuta oamenii să își imagineze care este vârsta reală a creierului lor.

Vă mai recomandăm și:

Ceva neașteptat are loc în creierul uman atunci când mângâiem un câine

Vești proaste! Cercetătorii confirmă legătura dintre stres și creier

Cum se dezvoltă, de fapt, creierul? Un studiu aruncă o nouă lumină asupra cogniției

Ce provoacă pofta de alimente grase? Legătura neștiută dintre intestin și creier

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase