Home » Știință » Tratamentul pentru depresie modifică structura creierului, arată un studiu

Tratamentul pentru depresie modifică structura creierului, arată un studiu

Tratamentul pentru depresie modifică structura creierului, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 19.10.2022

Tulburările precum depresia cronică pot fi extrem de dificil de tratat. Noile cercetări arată că unii pacienți pot fi ajutați cu tratamentul potrivit, însă oamenii de știință din Germania susțin că tratamentele precum medicamentele antidepresive, terapia comportamentală și terapia electroconvulsivă pot schimba structura creierului. Cât timp persistă aceste schimbări rămâne, cel puțin pentru moment, o mare necunoscută.

Oamenii care suferă de depresie majoră, sau depresie clinică, au probleme cu reglarea emoțiilor negative și reacțiile psihologice la stres. În astfel de circumstanțe dificile, chiar și cele mai plăcute activități pot părea o povară pentru unele persoane.

În trecut, studiile de imagistică a creierului au descoperit că depresia majoră este asociată cu schimbări în volumul materiei cenușii și a substanței albe. De asemenea, depresia majoră este asociată cu o activitate crescută în amigdală, fapt ce influențează experiențele emoționale, micșorarea hipocampului, care joacă un rol major în învățarea și memoria pe termen lung, dar și micșorarea ganglionilor bazali, care ajută la procesarea emoțiilor.

O legătură între structura creierului uman și funcția depresiei

Depresia majoră rezistentă la tratament, însă, prezintă schimbări în ganglionii bazali și lobul care procesează informația senzorială, potrivit Science Alert.

Dacă există cu adevărat o legătură puternică între structura creierului uman și funcția depresiei, atunci asta ar putea ajuta la îmbunătățirea tratamentelor și diagnosticelor.

Totuși, cercetătorii de astăzi nu sunt de acord că această legătură ar fi suficient de consistentă sau puternică astfel încât să ne putem baza pe ea. Cercetătorii din Germania cred că este.

Noul lor studiu sugerează că o parte din elementele structurale ale creierului descoperite în pacienții cu depresie majoră au putut fi ameliorate atunci când tratamentul cu antidepresive a funcționat.

109 pacienți cu depresie majoră

Înainte să primească tratamentul pentru depresie, 109 pacienți cu depresie majoră și-au scanat creierul cu ajutorul imagisticii prin rezonanță magnetică (IRM). Apoi, pacienții au fost tratați fie cu terapie electroconvulsivă, terapie psihologică ori cu medicamente antidepresive, sau o combinație a celor trei forme de terapie.

La șase săptămâni de la prima scanare IRM, pacienții au fost scanați din nou. Rezultatele au fost apoi comparate cu creierii de la 55 de participanți sănătoși.

În cele din urmă, autorii studiului au descoperit că pacienții cu cele mai mari îmbunătățiri ale simptomelor au prezentat, de asemenea, cel mai multe schimbări structurale ale creierului. După șase săptămâni, conectivitatea dintre neuronii din anumite regiuni cerebrale a crescut, iar aceste efecte au fost independente de tratamentul ales.

Tratamentele pentru depresie nu sunt întotdeauna eficiente

„Ne-a surprins viteza de răspuns. Nu avem o explicație pentru modul în care au avut loc aceste schimbări, sau de ce au avut loc în cazul diferitelor forme de tratament”, a spus Jonathan Repple, psihiatru la Universitatea din Frankfurt, Germania.

Deși sunt bazate pe dovezi, aceste tratamente pentru depresie nu sunt întotdeauna eficiente în mod egal, și nici nu duc la niveluri consistente de schimbări cerebrale structurale.

Creierul este o structură incredibil de complexă

Creierul este o structură incredibil de complexă, iar emoțiile umane sunt deosebit de complicate. Psihiatrul Eric Ruhe, care nu a fost implicat în noul studiu, i-a felicitat pe cercetători tocmai pentru gradul de dificultate al cercetărilor.

Ruhe a precizat că studiul trebuie să fie replicat în cercetări independente, însă rezultatele „se aliniază cu noțiunea curentă că, de fapt, creierul are o flexibilitate mult mai mare decât s-a crezut în trecut”.

Studiul „oferă speranță pacienților care cred că nimic nu se poate schimba și că trebuie să trăiască cu o boală pentru totdeauna”, a adăugat psihiatrul Eric Ruhe.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De ce sunt vegetarienii mai predispuși la depresie față de consumatorii de carne?

Femeile epileptice, mai predispuse la anxietate și depresie în timpul sarcinii

Depresie, anxietate și Alzheimer, observate la șoarecii hrăniți cu diete grase timp de 30 de săptămâni

Riscul de depresie și schizofrenie ar putea crește din cauza fumatului

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase