Home » Știință » Sângele cultivat în laborator a fost administrat oamenilor într-un studiu clinic. Cum îi va ajuta acesta?

Sângele cultivat în laborator a fost administrat oamenilor într-un studiu clinic. Cum îi va ajuta acesta?

Publicat: 09.11.2022

Mostre din sângele cultivat în laborator au fost introduse în organismele unor oameni în cadrul unui studiu clinic în premieră mondială, spun cercetătorii britanici.

Cantități mici – echivalentul a două linguri – sunt testate pentru a vedea cum se comportă în interiorul organismului. Dar scopul final este de a produce grupe de sânge vitale, dar foarte rare, care sunt greu de obținut, potrivit BBC.

La ce va folosi sângele cultivat în laborator?

Grupele de sânge rare sunt necesare pentru persoanele care depind de transfuzii regulate de sânge pentru afecțiuni precum anemia secerătoare. Dacă sângele nu se potrivește cu exactitate, atunci organismul începe să îl respingă și tratamentul eșuează. Acest nivel de compatibilitate merge dincolo de binecunoscutele grupe de sânge A, B, AB și O.

Profesorul Ashley Toye, de la Universitatea din Bristol, a declarat că unele grupe sunt „foarte, foarte rare” și că „s-ar putea să existe doar zece persoane în țară” capabile să doneze.

În acest moment, există doar trei unități din grupa de sânge „Bombay”, identificată pentru prima dată în India.

Cum este cultivat sângele?

Proiectul de cercetare reunește echipe din Bristol, Cambridge, Londra și de la Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS) Blood and Transplant. Acesta se concentrează asupra globulelor roșii care transportă oxigenul de la plămâni către restul corpului.

Iată cum funcționează:

Se începe cu o donare normală de o jumătate de litru de sânge (aproximativ 470 ml). Ulterior, cercetătorii folosesc bile magnetice ca să extragă celulele stem flexibile care pot deveni celule roșii din sânge. Aceste celule stem sunt încurajate să crească în număr mare în laboratoare și sunt apoi ghidate să devină celule roșii din sânge.

Procesul durează aproximativ trei săptămâni, iar dintr-un grup inițial de aproximativ o jumătate de milion de celule stem rezultă 50 de miliarde de globule roșii. Acestea sunt filtrate pentru a obține aproximativ 15 miliarde de globule roșii care se află în stadiul corect de dezvoltare pentru transplant.

„Vrem să producem cât mai mult sânge posibil în viitor, așa că viziunea pe care o am în minte este o cameră plină de mașini care îl produc în mod continuu pornind de la o donare normală de sânge”, a spus profesorul Toye pentru BBC.

Una dintre provocările acestui proiect de cercetare constă însă în faptul că celulele stem recoltate se epuizează în cele din urmă, ceea ce limitează cantitatea de sânge care poate fi cultivată. Specialiștii spun că va fi nevoie de mai multe cercetări pentru a produce volumele de care ar fi nevoie din punct de vedere clinic.

Vă mai recomandăm și:

Oamenii de știință au descoperit grupe de sânge complet noi

Atracția indestructibilă dintre țânțari și oameni. De ce este special sângele uman?

O reușită extraordinară. Medicii au schimbat cu succes grupa de sânge de la trei organe umane

Orezul modificat genetic, o nouă sursă pentru obţinerea unei proteine din sângele uman

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase