Home » Știință » Grupa sanguină influențează riscul de AVC timpuriu, au descoperit cercetătorii

Grupa sanguină influențează riscul de AVC timpuriu, au descoperit cercetătorii

Publicat: 07.09.2022

Cercetătorii au descoperit că persoanele cu grupa sanguină A au un risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu persoanele cu alte grupe.

Grupele de sânge descriu varietatea bogată de substanțe chimice de pe suprafața globulelor roșii din sânge. Grupele sanguine sunt notate cu A, B, AB sau O (zero).

Dar în cadrul acestor grupe majore de sânge există variații subtile care decurg din mutații ale anumitor gene.

Cercetările genomice au descoperit o relație clară între gena subgrupului A1 și accidentul vascular cerebral cu debut precoce, informează Science Alert.

Grupa sanguină ar putea determina riscul de AVC

Cercetătorii au compilat date din 48 de studii genetice, care au inclus aproximativ 17.000 de persoane cu un accident vascular cerebral și aproape 600.000 de persoane fără accident vascular cerebral. Toți participanții aveau între 18 și 59 de ani.

O căutare la nivelul genomului a evidențiat două locații puternic asociate cu un risc timpuriu de AVC. Una dintre acestea a coincis cu locul în care se află genele pentru grupa sanguină.

O a doua analiză, a unor tipuri specifice de gene ale grupei de sânge, a arătat apoi că persoanele al căror genom avea o variație a grupului A aveau o șansă cu 16% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani, comparativ cu o populație de alte grupe de sânge.

Pentru persoanele cu o genă din grupul O1, riscul a fost mai mic cu 12%.

Nu este nevoie de măsuri suplimentare

Cercetătorii notează, totuși, că riscul suplimentar de AVC la persoanele cu sânge de grupa A este mic, așa că nu este nevoie de vigilență suplimentară sau de screening în acest grup.

„Încă nu știm de ce grupa de sânge A ar conferi un risc mai mare”, spune autorul principal și neurologul vascular Steven Kittner, de la Universitatea din Maryland, SUA.

„Dar probabil că are ceva de-a face cu factorii de coagulare a sângelui, cum ar fi trombocitele și celulele care căptușesc vasele de sânge, precum și alte proteine ​​circulante, toate având un rol în dezvoltarea cheagurilor de sânge”, spune Kittner.

La ce vârstă poate apărea accidentul vascular cerebral?

Deși concluziile studiului pot părea alarmante, trebuie să punem aceste rezultate în context:

În fiecare an, în SUA, puțin sub 800.000 de persoane suferă un accident vascular cerebral. Cele mai multe dintre aceste evenimente, aproximativ trei sferturi, apar la persoanele cu vârsta de cel puțin 65 de ani, riscurile dublându-se la fiecare deceniu după vârsta de 55 de ani.

De asemenea, persoanele incluse în studiu au trăit în America de Nord, Europa, Japonia, Pakistan și Australia, persoanele de origine non-europeană reprezentând doar 35% dintre participanți. Studii viitoare cu un eșantion mai divers ar putea ajuta la clarificarea semnificației rezultatelor.

„În mod clar avem nevoie de mai multe studii de urmărire pentru a clarifica mecanismele de creștere a riscului de accident vascular cerebral în funcție de grupa sanguină”, spune Kittner.

Doar AVC-urile înainte de vârsta a treia sunt influențate de grupa sanguină

O altă constatare cheie a studiului a venit din compararea persoanelor care au avut un accident vascular cerebral înainte de vârsta de 60 de ani cu cele care au avut un AVC după vârsta de 60 de ani.

Pentru aceasta, cercetătorii au folosit un set de date de aproximativ 9.300 de persoane cu vârsta de peste 60 de ani care au suferit un accident vascular cerebral și aproximativ 25.000 de persoane de control, cu vârsta de peste 60 de ani care nu au avut un AVC.

Ei au descoperit că riscul crescut de accident vascular cerebral la cei cu grupa A a devenit nesemnificativ în grupul de AVC cu debut tardiv, sugerând că accidentele vasculare cerebrale care apar devreme în viață pot avea un mecanism diferit față de cele care apar mai târziu.

Este mai puțin probabil ca AVC-urile la persoanele mai tinere să fie cauzate de o acumulare de depozite de grăsime în artere (un proces numit ateroscleroză) și mai probabil să fie cauzate de factori care au legătură cu formarea cheagurilor, spun autorii.

Ce a mai arătat studiul?

De asemenea, studiul a constatat că persoanele cu grupa B de sânge aveau cu aproximativ 11% mai multe șanse de a avea un accident vascular cerebral.

Studiile anterioare sugerează că partea genomului care codifică grupa de sânge, numită „locul ABO”, este asociată cu calcificarea arterei coronare, care restricționează fluxul sanguin și cu atacul de cord.

Secvența genetică pentru grupele sanguine A și B a fost, de asemenea, asociată cu un risc ușor mai mare de cheaguri de sânge în vene, numite tromboză venoasă.

Această lucrare a fost publicată în Neurology.

Vă recomandăm să citiți și:

Un singur gram de sare, „vinovat” de milioane de atacuri de cord

De ce răcim vara? Cercetătorii explică pe înțelesul tuturor!

Șobolani mai proști, după ce au consumat băuturi răcoritoare timp de două luni

Anticorpul care neutralizează COVID-19 în toate variantele sale

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase