Home » Știință » Oțelul „verde” creează apă în loc de dioxid de carbon ca produs secundar

Oțelul „verde” creează apă în loc de dioxid de carbon ca produs secundar

Publicat: 22.11.2022

Oțelul este esențial în viața modernă. Se găsește în case, poduri, mașini, echipamente medicale și multe altele. Din păcate, industria siderurgică este unul dintre cei mai mari contributori la încălzirea globală: în 2020, a contribuit cu aproximativ 7 – 9% din emisiile globale de CO2. Așa că cercetătorii s-au gândit cum să creeze oțelul „verde”.

În mod tradițional, oțelul este produs în furnale, într-un proces vechi de secole. De fapt, primul furnal a apărut în secolul al XIV-lea și producea aproximativ 1 tonă de oțel pe zi. Procesul obișnuit folosea cărbune și cocs, din care era produs oțelul de care era atât de mare nevoie, dar și un produs secundar mai dăunător, CO2.

SSAB este o companie suedeză de oțel care a reinventat procesul de fabricare și își propune să ofere oțelul „verde”, fără utilizare de combustibil fosil, la scară industrială cel mai devreme începând din 2026.

Cum este produs oțelul „verde”?

Tehnologia se numește HYBRIT și folosește o metodă numită reducere directă pe bază de hidrogen. Aceasta implică peleți de minereu de fier (procesați fără combustibil fosil) și utilizează hidrogen în loc de cărbune și cocs în procesul de reducere a minereului, emițând apă în loc de CO2. Produsul final este oțel mai ecologic, practic fără poluare cu CO2.

Oțelul produs are, de asemenea, proprietăți superioare. De exemplu, este mai ușor de depozitat, manipulat și transportat și este foarte metalizat, cu proprietăți mecanice și de îmbătrânire excelente, în comparație cu oțelul tradițional, descrie IFL Science.

De la exploatarea minereului de fier și până la produsul final, acest proces ajută la asigurarea că combustibilii fosili rămân în subteran, deoarece pe toată durata producției se utilizează energie electrică și combustibili „verzi”.

Un proces de producție din care singurul produs secundar este apa

Singura emisie a acestui proces sunt vaporii de apă. Ca o demonstrație vizuală pentru public că industria siderurgică se poate mișca acum în direcția corectă, SSAB a îmbuteliat o parte din această apă, numind-o „Pure Waste” (Deșeuri Pure, n.r.). Deși apa îmbuteliată nu va fi vândută publicului, CTO-ul SSAB a băut acest lichid testat pentru siguranță în timpul COP27.

„O sticlă de Pure Waste de la uzina pilot HYBRIT este cea mai bună dovadă a ceea ce înseamnă această tehnologie. Trecem de la emisia de CO2 la emisia de apă care poate fi ușor reciclată. Este o posibilitate incredibilă”, a declarat Martin Pei, CTO al SSAB.

Este nevoie ca toată industria să se schimbe pentru a reduce daunele de mediu

Modificările metodologiei de producție ar putea avea un impact fantastic asupra reducerii amprentei globale de carbon. Cu toate acestea, pentru cea mai mare schimbare, mai multe companii trebuie să se transforme. SSAB vrea să inspire și să sprijine alți producători de oțel pentru a atinge neutralitatea climatică.

De aceea SSAB a depus un brevet pentru HYBRIT, făcând ca tehnologia să fie informație publică. Ei au creat, de asemenea, o nouă platformă online de partajare a cunoștințelor despre oțelul „verde”.

„Lumea se află într-o prăpastie a schimbărilor climatice. Am demonstrat că există o tehnologie funcțională pentru a face oțel fără fosile. Dar noi înșine nu putem schimba întreaga industrie. Ceilalți trebuie să acționeze și ei dacă vrem să atingem obiectivele Acordului de la Paris. Sper că colegii noștri din industrie vor profita de această șansă de a transforma sectorul nostru dintr-un răufăcător al schimbărilor climatice într-un erou al climatului”, a adăugat Pei.

Această nouă tehnologie este un pas în direcția corectă și una care ar putea avea un impact uriaș asupra emisiilor de carbon.

Vă recomandăm să citiți și:

Regolitul lunar ar putea furniza oxigen și combustibili pe satelitul Pământului

Măsurarea timpului s-ar putea face într-un mod cu totul nou, spun cercetătorii

Oamenii de știință au creat canabisul de 12 ori mai puternic decât cel cultivat în mod normal

Vasele de sânge bioimprimate 3D ar putea fi soluția împotriva bolilor cardiovasculare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase