Home » Știință » Cercetătorii au găsit o modalitate simplă de a produce hidrogen din apă, la temperatura camerei

Cercetătorii au găsit o modalitate simplă de a produce hidrogen din apă, la temperatura camerei

Cercetătorii au găsit o modalitate simplă de a produce hidrogen din apă, la temperatura camerei
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 09.09.2022

Combustibilul pe bază de hidrogen promite să fie o sursă curată și abundentă de energie în viitor – cu condiția ca oamenii de știință să poată găsi modalități de a-l produce într-un mod practic, ieftin și fără a fi nevoie de combustibili fosili.

Un nou studiu oferă un alt pas promițător în această direcție. În noua cercetare, oamenii de știință descriu o metodă relativ simplă care implică nanoparticule de aluminiu capabile să elimine oxigenul din moleculele de apă și să elibereze hidrogen.

Procesul produce cantități mari de hidrogen și totul funcționează la temperatura camerei. Acest lucru înlătură una dintre marile bariere în calea producției de combustibil cu hidrogen: cantitățile mari de energie necesare pentru a-l produce folosind metodele existente.

Cum se obține hidrogen din apă cu ușurință?

Această tehnică funcționează și cu orice fel de apă, inclusiv cu apa uzată și apa oceanică.

Cheia procesului este utilizarea galiului metalic pentru a permite o reacție continuă cu apa. Această reacție aluminiu-galiu-apă este cunoscută de zeci de ani , dar aici echipa a optimizat-o și a îmbunătățit-o. Cercetătorii au reușit să găsească cel mai bun amestec de aluminiu și galiu pentru producerea hidrogenului cu cea mai mare eficiență: un compozit 3:1 de galiu-aluminiu.

Aliajul bogat în galiu are o dublă sarcină atât în ​​îndepărtarea stratului de oxid de aluminiu (care ar bloca reacția cu apa), cât și în producerea nanoparticulelor de aluminiu care permit reacții mai rapide.

Procesul este curat și relativ ieftin

„Galiul separă nanoparticulele și împiedică agregarea lor în particule mai mari”, spune Bakthan Singaram, profesor de chimie organică la UCSC, citat de Science Alert.

Aluminiul este mai ușor de obținut decât galiul, deoarece poate fi obținut din materiale post-consum, precum ar fi cutiile de aluminiu aruncate și folia alimentară. Galiul este mai scump și mai puțin abundent, dar în acest proces cel puțin poate fi recuperat și refolosit de mai multe ori fără a-și pierde eficacitatea.

Mai este de lucru, nu în ultimul rând pentru a asigura că acest lucru poate fi extins de la stadiul de experiment de laborator la ceva care poate fi utilizat la scară industrială. Cu toate acestea, primele semne sunt că aceasta este o metodă care are un potențial mare pentru producerea de combustibil cu hidrogen.

Studiul poate fi găsit aici.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Mașinile pe hidrogen, o idee extrem de proastă. Ce rol joacă industria combustibililor fosili?

Inovaţia care poate face ca hidrogenul să devină o sursa fezabilă de combustibil

O nouă metodă purifică hidrogenul din amestecurile grele de monoxid de carbon

Cea mai mare centrală de hidrogen din lume va alimenta rachetele SpaceX

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase