Home » Știință » Vasele de sânge bioimprimate 3D ar putea fi soluția împotriva bolilor cardiovasculare

Vasele de sânge bioimprimate 3D ar putea fi soluția împotriva bolilor cardiovasculare

Vasele de sânge bioimprimate 3D ar putea fi soluția împotriva bolilor cardiovasculare
Foto: @Pawel Czerwinski/Unsplash
Publicat: 30.10.2022

Boală cardiovasculară este orice boală care afectează sistemul circulator. În acest grup se încadrează în special bolile de inimă, bolile care afectează creierul și vasele renale și bolile vasculare periferice. Însă vasele de sânge bioimprimate 3D ne-ar putea ajuta să le tratăm.

Vasele de sânge, care transportă sânge, oxigen și nutrienți, se pot îngusta sau deveni blocate la persoanele cu boli cardiovasculare, ceea ce poate duce la o serie de probleme. De cele mai multe ori, bolile cardiovasculare provoacă decese.

Cercetătorii de la Brigham and Women’s Hospital au îmbunătățit vasele de sânge bioimprimate 3D cu semnături funcționale și mecanice pentru a rezolva aceste probleme.

Rezultatele au fost publicate în Science Advances.

Cum sunt realizate vasele de sânge bioimprimate 3D?

Echipa a format o rețea dublă de biocerneală cu hidrogel care poate imprima conducte în țesut viu, utilizând capacitățile de reticulare ale polimerilor naturali. Pe lângă vasoconstricția robustă, vasodilatația, perfuzabilitatea și performanța de barieră comparabile cu vascularizația nativă, aceste conducte au prezentat și alte trăsături fiziologice importante ale vaselor de sânge.

Cercetătorii au demonstrat, de asemenea, potențialul utilizării acestor vase pentru testarea pseudo-virală a SARS-CoV-2 în cadrul pandemiei COVID-19 în curs.

„Vasele pe care le-am imprimat imită cu adevărat o mare parte din mecanica vaselor native”, a spus dr. Y. Shrike Zhang, autor principal corespondent al studiului.

„Această cercetare demonstrează potențialul ca astfel de conducte să servească drept modele vasculare pentru grefe în intervenții chirurgicale vasculare, alte studii de boli și aplicații biomedicale largi”, a adăugat el.

Cât de frecvente sunt bolile cardiovasculare?

Potrivit CDC, o persoană moare din cauza bolilor cardiovasculare la fiecare 34 de secunde în SUA. De asemenea, bolile de inimă reprezintă principala cauză de deces pentru ambele sexe și pentru membrii majorității grupurilor rasiale și etnice.

American College of Cardiology sugerează, de asemenea, că stilul de viață prost este cea mai mare cauză de deces și dizabilități în Statele Unite. Factori precum fumatul, obezitatea, inactivitatea fizică și alimentația necorespunzătoare au un impact major asupra riscului cardiovascular, subliniază Interesting Engineering.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce oamenii nu se pot gâdila singuri? Iată o posibilă explicație!

Detectarea bolii Alzheimer, acum mai simplă cu un nou test de sânge

Poți învăța o limbă străină în somn? Răspunsul e surprinzător!

Oamenii de știință au descoperit grupe de sânge complet noi

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase