Home » Știință » NASA a ales compania care va construi avanposturi pe Lună. Cât valorează contractul?

NASA a ales compania care va construi avanposturi pe Lună. Cât valorează contractul?

Publicat: 07.12.2022

NASA i-a acordat companiei ICON din Texas 57,2 milioane de dolari pentru proiectul său Olympus, care dezvoltă tehnologia pentru construcția de avanposturi pe Lună și Marte folosind pământ și roci disponibile local.

„Pentru a schimba paradigma de explorare a spațiului de la ‘până acolo și înapoi’ la ‘mergem și rămânem’, vom avea nevoie de sisteme robuste, rezistente și capabile la scară largă, care să poată folosi resursele locale ale Lunii și ale altor corpuri planetare”, a declarat Jason Ballard, cofondator și CEO al ICON.

„Suntem încântați că cercetările și ingineria noastră de până în prezent au demonstrat că astfel de sisteme sunt într-adevăr posibile și așteptăm cu nerăbdare să transformăm această posibilitate în realitate”, a adăugat Ballard, conform Space.com.

Compania ICON este cea mai potrivită pentru construcția de avanposturi pe Lună, în viziunea NASA

ICON este un pionier în utilizarea tehnologiilor avansate de construcție aici pe Pământ. De exemplu, compania a construit prima casă imprimată 3D în Statele Unite în 2018 și de atunci a livrat comunități întregi de astfel de case în SUA și în Mexic.

Compania a lansat Proiectul Olympus în 2020, motivând că tehnologia sa ar putea ajuta la construcția de avanposturi pe Lună și Marte, însă ar fi utilă și pentru infrastructură critică precum piste de aterizare, drumuri și habitate.

ICON a produs deja un fel de prototip, un habitat simulat al Planetei Roșii imprimat 3D numit Mars Dune Alpha, pe care NASA îl va folosi pentru a antrena astronauți pentru misiuni de lungă durată.

Ce va face compania cu suma primită?

Noul contract de la NASA, acordat prin programul Small Business Innovation Research al agenției, va ajuta compania să-și maturizeze tehnologia și procedurile. ICON intenționează să folosească banii pentru a afla cum se comportă solul lunar (regolitul) în gravitația Lunară, folosind mostre simulate, dar și pe cele reale aduse înapoi de misiunile Apollo, au spus reprezentanții companiei.

De asemenea, compania își va testa hardware-ul și software-ul într-o misiune spațială care simulează gravitația de pe Lună. Și va fi un proces și mai ambițios dacă totul decurge conform planului.

„Livrabilul final al acestui contract va fi prima construcție a umanității pe o altă lume și aceasta va fi o realizare destul de specială”, a spus Ballard în declarație. (Nu a intrat în mai multe detalii.)

NASA își continuă parteneriatele cu sectorul privat

Interesul NASA pentru sistemele de construcție lunară nu este o surpriză; prin programul său Artemis, agenția spațială lucrează pentru a stabili o prezență umană durabilă și pe termen lung pe și în jurul Lunii până la sfârșitul anilor 2020.

„Pentru a explora alte lumi, avem nevoie de noi tehnologii inovatoare, adaptate acelor medii și nevoilor noastre de explorare”, a declarat Niki Werkheiser, directorul de maturizare a tehnologiei în cadrul Space Technology Mission Directorate de la NASA.

„Împingerea acestei dezvoltări împreună cu partenerii noștri comerciali va crea capabilitățile de care avem nevoie pentru misiunile viitoare”, a încheiat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Minerale necunoscute au fost descoperite într-un meteorit de 15 tone

Ce spun experții militari despre războiul în spațiu? „Viața nu va mai fi așa cum o știm!”

Capsula Orion a doborât recordul pentru cea mai mare distanță parcursă vreodată de o navă spațială concepută pentru oameni

Astronomii au observat, în premieră, strălucirea dintre galaxiile îndepărtate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase