Home » Istorie » Oamenii de știință au analizat cu ajutorul razelor X mumiile egiptene ale unei pisici, un șarpe și o păsăre. Ce au aflat

Oamenii de știință au analizat cu ajutorul razelor X mumiile egiptene ale unei pisici, un șarpe și o păsăre. Ce au aflat

Capul pisicii mumificate, în imagine 3D / Credit foto: Swansea University
Publicat: 24.08.2020

Oamenii de știință au aflat noi detalii despre practica egiptenilor antici de a mumifica animalele. Folosind scanări 3D de înaltă rezoluție, au putut vedea în interiorul unor mumii de pisică, pasăre sau șarpe pentru a afla tratamentul la care au fost supuse animalele înainte de a fi ucise și îmbălsămate.

GALERIE FOTO

Cercetătorii au declarat că au „dezvelit” și „disecat” digital cele trei mumii folosind scanarea micro-CT cu raze X, care generează imagini tridimensionale cu o rezoluție de 100 de ori mai mare decât o scanare CT medicală. Desfacerea efectivă a mumiilor le poate deteriora și disloca structurile.

Egiptenii antici au mumificat nu numai o sumedenie de cadavre umane, ci și milioane de animale, inclusiv pisici, câini, păsări, șerpi și crocodili, pe o perioadă ce a durat mai mult de un mileniu, începând în jurul anilor 700 î.Hr.

Cele trei mumii au fost create inițial ca „ofrande” pentru zeii din temple pentru a acționa ca un intermediar între zeități și oameni vii, a afirmat Carolyn Graves-Brown, co-autoare a studiului și curator al Centrului Egiptean din cadrul Universității Swansea din Marea Britanie. Mumiile analizate se află de mult timp în colecția Swansea, iar vârsta exactă și originea lor nu sunt clare, notează Reuters.

Ceremonia „deschiderii gurii” era practicată și pe animale, nu numai pe oameni

În urma scanării mumiilor animalelor, cercetătorii au găsit dovezi că șarpele, un cobra egiptean juvenil, nu a primit apă în timpul vieții (imaginile au arătat că avea rinichii calificați) și, aparent, a fost ucis în urma fracturării spinării după ce a fost ridicat de coadă și biciuit în aer.

Gura șarpelui conținea o substanță numită natron, iar maxilarul său era plasat într-o poziție larg deschisă, ceea ce sugerează că animalul a fost supus unei ceremonii de „deschidere a gurii”, a precizat Richard Johnston, profesor de inginerie la Swansea și autorul principal al studiului.

Acest ritual era realizat cu scopul ca cei mumificați să-și poată recăpăta simțurile în viața de apoi.

„Acestea ar fi informații suplimentare care susțin alte dovezi că„ deschiderea gurii” a fost practicată la animalele mumificate. Știm că a fost efectuată pe oameni”, a spus Graves-Brown.

Precum oamenii moderni și egiptenii antici maltratau animalele

Pisica domestică era un pui, pe baza dinților care încă nu ieșiseră din maxilarul inferior oamenii de știință au stabilit că nu avea mai mult de 5 luni. Gâtul pisoiului a fost rupt în momentul morții sau în timpul procesului de mumificare.

Imaginile 3D obținute de cercetători au indicat că pasărea ar fi un vânturel euroasiatic, din familia șoimilor.

În Egiptul Antic, șerpii erau asociați cu numeroși zei, pisicile erau adesea asociate cu Bastet, zeița fertilității, în timp ce păsările răpitoare erau asociate cu zeii cerului, precum Re și Horus.

„Precum noi, vechii egipteni foloseau și abuzau animale. Există dovezi ale maltratării lor, din resturile mumificate”, a mai spus Carolyn Graves-Brown, co-autoare a studiului publicat în Scientific Reports.

Vă recomandăm să citiți și:

Tatuajele a şapte mumii feminine, vechi de mii de ani, oferă noi detalii interesante despre Egiptul Antic

Opt trupuri îngheţate de peste 500 de ani, cele mai bine conservate mumii nord-americane. Un bebeluş a fost îngropat de viu

Au încercat să fure bucăţi din două mumii, dar au fost prinşi pe aeroport

Misterul unei mumii tatuate, veche de 3.000 de ani, a fost elucidat

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase