Home » Știință » Elicopterul Ingenuity de pe Marte a zburat la cea mai mare altitudine de până acum

Elicopterul Ingenuity de pe Marte a zburat la cea mai mare altitudine de până acum

Foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 10.12.2022

NASA a realizat o premieră istorică în aprilie 2021, atunci când a efectuat primul zbor controlat cu elicopterul Ingenuity pe Marte.

Elicopterul, care a ajuns pe Marte la bordul roverului Perseverance al NASA, a fost proiectat ca o aeronavă demonstrativă; Ingenuity a fost programat inițial să zboare doar de cinci ori, scrie Interesting Engineering.

Acum, elicopterul Ingenuity de pe Marte a realizat zborul cu numărul 35 și a stabilit un nou record de altitudine în acest proces, atingând o înălțime de 14 metri deasupra suprafeței Planetei Roșii, a anunțat NASA pe Twitter.

Elicopterul Ingenuity de pe Marte a atins un record de zboruri și de altitudine

Elicopterul a efectuat cel mai recent zbor în ziua de sâmbătă, 3 decembrie, depășind recordul anterior de altitudine de 12 metri. Al 35-lea zbor al lui Ingenuity a durat un total de 52 de secunde.

„Un maxim istoric pentru elicopterul de pe Marte! Ingenuity a finalizat zborul cu numărul 35 în weekend și a stabilit un nou record de altitudine maximă, atingând 14 metri deasupra suprafeței marțiene”, a scris NASA.

NASA a efectuat cel de-al 35-lea zbor al lui Ingenuity pentru a repoziționa elicopterul într-o nouă locație, la 15 metri de locul unde a fost poziționat ultima dată. Agenția spațială a făcut acest lucru pentru ca Ingenuity să poată rămâne în contact cu roverul Perseverance, care a investigat o deltă antică a unui râu de pe Marte pentru a găsi rămășițe de viață microbiană.

Scopul dezvoltării elicopterului marțian

NASA a proiectat Ingenuity pentru a arăta că zborul controlat este posibil în atmosfera rarefiată a Planetei Roșii și pentru a determina dacă misiunile viitoare ar putea folosi avioane asemănătoare dronelor pentru a explora cosmosul.

Misiunea Ingenuity a depășit cu mult acele obiective inițiale. De asemenea, a servit ca cercetător aerian pentru echipa Perseverance, ajutându-i să determine ruta optimă pentru rover.

În luna noiembrie, NASA a transmis o actualizare software de-a lungul a aproximativ 225 de milioane de kilometri de spațiu dintre Pământ și Marte, pentru a-i permite lui Ingenuity să gestioneze terenuri mai dificile, folosind hărți digitale de altitudine și evitare de pericole în timpul amartizării.

Asta înseamnă că echipa Perseverance de pe Pământ plănuiește mai multe zboruri ale lui Ingenuity dincolo de zborul record cu numărul 35.

Misiuni viitoare

Elicopterul Ingenuity a trecut de la un aparat demonstrativ la un cercetător aerian complet, oferindu-i comunității științifice un nou punct de vedere pe Marte în acest proces.

Elicopterul marțian va servi drept ghid pentru misiunile viitoare, care vor folosi și elicoptere pentru a ajuta la descoperirea misterelor universului. De exemplu, misiunea Dragonfly a NASA din anii 2030 va folosi o versiune mai mare a Ingenuity pentru a explora atmosfera intrigantei luni Titan a lui Saturn, care este un alt candidat pentru a adăposti viața extraterestră.

Vă recomandăm să citiți și:

Contact pierdut între NASA și capsula Orion timp de aproape o oră

Noi experimente pe ISS includ microbii mâncători de plastic, roșii în microgravitație și bacterii de iaurt

Viața din Sistemul Solar ar fi început pe Marte, nu pe Pământ

Cât cântărește Pământul? Sistemul Internațional de Unități a fost modificat

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase