Home » Știință » Noi experimente pe ISS includ microbii mâncători de plastic, roșii în microgravitație și bacterii de iaurt

Noi experimente pe ISS includ microbii mâncători de plastic, roșii în microgravitație și bacterii de iaurt

Publicat: 24.11.2022

Pe Stația Spațială Internațională (ISS), astronauții sunt mereu ocupați, iar această săptămână nu este o excepție. Noile experimente pe ISS vor include dezvoltarea de preparate asemănătoare iaurtului, roșii crescute în spațiu și microbi capabili să consume plastic.

Primul dintre noile experimente pe ISS are în vedere Pseudomonas putida, microorganismul care se hrănește cu plastic.

Organizate de SeedLabs, în colaborare cu MIT Media Lab Space Exploration Initiative, National Renewable Energy Laboratory, Weill Cornell Medicine și Harvard Medical School, experimentele viitoare vor testa capacitățile microbilor în spațiu, oferind posibile progrese importante atât pentru reducerea poluării de pe Pământ, precum și utilizări pentru astronauți în timpul viitoarelor explorări lunare și marțiene.

O nouă serie de experimente pe ISS

După cum a explicat Fast Company, microbul Pseudomonas putida este capabil nu numai să descompună PET-ul, un plastic extrem de comun folosit adesea în îmbuteliere și ambalare, ci și să transforme compușii acestuia în acid β-cetoadipic, „un monomer de nailon care poate fi folosit în țesături sau în procesele de producție existente”.

Cercetătorii speră că dezvoltarea microbilor într-un mediu cu radiații UV ridicate și cu gravitație zero ar putea întări organismele, ceea ce ar fi un avantaj atât pentru viitoarele misiuni spațiale, cât și pentru încercările oamenilor de a controla poluarea de pe Pământ, scrie Popular Science.

„Studiul despre cum se descurcă bacteriile în spațiu ajută, în general, la culegerea de mai multe informații despre componența biologică a microbilor și dacă aceștia ar putea rezista în condițiile de mediu în schimbare de pe Pământ”, adaugă Fast Company.

Un studiu ce ar putea duce la un mod inedit de a crea medicamente

Pseudomonas putida nu este singura sosire microscopică la bordul ISS în această săptămână. După cum notează Tech Crunch, astronauții primesc microbi suplimentari ca parte din „a doua fază a unei încercări de a crea un amestec stabil de iaurt care, atunci când este hidratat, are ca rezultat bacterii care produc în mod natural un nutrient țintă”, cum ar fi glucoza și alte molecule complexe pentru medicamente.

Obținerea unei mai bune înțelegeri a modului în care se dezvoltă aceste procese în spațiu ar putea ajuta explorările viitoare să atingă o mai mare autosuficiență în producerea meselor și a medicamentelor necesare.

Roșii crescute în microgravitație

Apropo de mese: locuitorii ISS au de savurat un lot de roșii „cosmice”. Aceste roșii miniaturale „Red Dwarf”, care pot fi văzute în imaginile NASA, fac parte din experimente în curs de desfășurare care vizează cultivarea alimentelor sănătoase în medii cu microgravitație și gravitație zero folosind doar iluminare artificială.

În timp ce lucrările recente s-au concentrat pe legumele cu frunze verzi, cum ar fi spanacul, proiectul Veg-05 se preocupă de produse mai mari, cum ar fi roșiile. După o perioadă de creștere de 104 zile, de la semințe la mâncarea finită, astronauții vor avea șansa de a le gusta chiar ei.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă cercetare a descoperit cum se răspândesc celulele canceroase în corp

Cercetătorii au descoperit o mutație genetică, prezentă și la oameni, care crește durata de viață

Muzica pe care nici măcar nu o putem auzi ne face să dansăm mai mult, arată un experiment

Tinerii care consumă cantități moderate sau mari de alcool, mai predispuși la un AVC decât cei care beau în cantități mici sau deloc

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase