Home » Știință » Un implant radioactiv ar putea elimina definitiv tumorile cancerului pancreatic

Un implant radioactiv ar putea elimina definitiv tumorile cancerului pancreatic

Un implant radioactiv ar putea elimina definitiv tumorile cancerului pancreatic
Foto: @National Cancer Institute/Unsplash
Publicat: 28.12.2022

Un implant radioactiv elimină complet tumorile mortale, spre deosebire de majoritatea celorlalte tratamente, care doar opresc creșterea acestora.

În ceea ce poate fi numit un salt cuantic în știința medicală, a fost dezvoltat cel mai de succes tratament pentru cancerul pancreatic înregistrat vreodată pe modelele de șoarece.

Inginerii biomedicali de la Universitatea Duke, din SUA, au dezvoltat o abordare care elimină complet tumorile la 80% dintre șoareci din diferite tipuri de modele, spre deosebire de majoritatea celorlalte abordări, care doar opresc creșterea unor astfel de tumori.

Un implant radioactiv care distruge tumorile

Cancerul pancreatic este destul de dificil de tratat. Metodele de tratament actuale includ: chimioterapie, care este ineficientă dacă nu ajunge la tumoare o anumită cantitate de radiații; și implantarea unei probe radioactive în înveliș în titan direct în tumoare, care are defectele sale, deoarece tinde să deterioreze țesutul înconjurător de-a lungul timpului.

„Nu există o modalitate bună de a trata cancerul pancreatic în acest moment”, a spus Jeff Schaal, care a condus cercetarea în timpul doctoratului, în laboratorul lui Ashutosh Chilkoti.

Schaal și echipa au decis să combine medicamentele tradiționale de chimioterapie cu o nouă metodă de distrugere a tumorii. Tratamentul constă în implantarea iodului radioactiv-131 direct în tumoare într-un înveliș asemănător unui gel, care protejează țesutul sănătos. Acesta din urmă este absorbit de organism după ce dispare radiația, scrie Interesting Engineering.

Cum funcționează noua metodă?

„Am studiat în amănunțime peste 1.100 de tratamente pe modele preclinice și nu am găsit niciodată rezultate în care tumorile s-au micșorat și au dispărut, cum s-a întâmplat în metoda noastră. Când restul literaturii spune că ceea ce vedem nu se întâmplă, atunci știm că avem ceva extrem de interesant”, a spus Schaal.

Rezultatele sunt publicate în revista Nature Biomedical Engineering.

Metoda de implant radioactiv include o substanță făcută din polipeptide asemănătoare elastinei (ELP), „care sunt lanțuri sintetice de aminoacizi legați împreună pentru a forma o substanță asemănătoare gelului, cu proprietăți adaptate”, potrivit unui comunicat.

Deși ELP-urile există în stare lichidă la temperatura camerei, ele formează o substanță stabilă asemănătoare unui gel în corpul uman mai cald. ELP-urile au fost injectate într-o tumoare împreună cu iod-131, ceea ce a dus la formarea unui mic depozit care înglobează atomi radioactivi.

Acest depozit acoperă iodul-131 și împiedică scurgerea acestuia în organism. Potrivit publicației, iodul-131 emite radiații beta, care pătrund în biogel și „își depun aproape toată energia în tumoare fără a ajunge în țesutul din jur”. De-a lungul timpului, depozitul de ELP este absorbit de organism, „dar nu înainte ca iodul-131 să se descompună într-o formă inofensivă de xenon”.

Acest implant radioactiv a fost testat, momentan, doar pe șoareci

Schaal și echipa sa au testat noul tratament cu un medicament utilizat în mod obișnuit pentru chimioterapie, paclitaxel, pe diferite modele de șoarece cu cancer pancreatic. Cercetătorii au testat metoda pe șoareci cu cancere chiar sub piele, create de mai multe mutații diferite despre care se știe că apar în cancerul pancreatic; și pe șoareci care aveau tumori în pancreas, ceea ce este mult mai dificil de tratat.

Testele au arătat o rată de răspuns de 100% la toate modelele, „tumorile fiind eliminate complet în trei sferturi dintre modele în aproximativ 80% din cazuri”.

„Credem că radiația constantă din acest implant radioactiv le permite medicamentelor să interacționeze cu efectele sale mai puternic decât permite terapia cu fascicul extern. Acest lucru ne face să credem că abordarea ar putea funcționa mai bine decât terapia cu fascicul extern și pentru multe alte tipuri de cancer”, a spus Schaal.

Ce drum mai are de parcurs tratamentul până va ajunge la oameni?

În continuare, cercetătorii își vor testa abordarea pe animale mari, după care se vor îndrepta spre un studiu clinic de Fază 1 pe oameni.

„Laboratorul meu a lucrat la dezvoltarea de noi tratamente pentru cancer de aproape 20 de ani, iar această activitate este poate cea mai interesantă pe care am făcut-o în ceea ce privește impactul său potențial, deoarece cancerul pancreatic în stadiu avansat este imposibil de tratat și este invariabil fatal”, a spus Chilkoti.

„Pacienții cu cancer pancreatic merită opțiuni de tratament mai bune decât sunt disponibile în prezent și sunt profund angajat să duc această descoperire în fiecare clinică”, a spus el.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum ne antrenăm creierul? Exercițiile fizice, socializarea și pasiunile sunt cele mai importante

Iată ce se petrece în creierul nostru atunci când avem prea multe ședințe la birou

Reprizele scurte de activitate fizică pot reduce riscul de deces prematur

Creierul uman este atât de moale, încât se prăbușește sub propria greutate

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase