SpaceX a lansat un satelit de recunoaștere israelian, în ultimul zbor din 2022

03 01. 2023, 18:00

O rachetă SpaceX Falcon 9 a lansat pe orbită satelitul israelian de imagistică terestră EROS C-3 de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California, SUA, în data de 29 decembrie 2022, lansând sarcina utilă pe orbită la aproximativ 15 minute după decolare.

Decolarea a avut loc la ora 09:38 (ora României), iar prima treaptă a rachetei Falcon 9 s-a întors pentru a ateriza pe o platformă SpaceX din apropiere după aproximativ opt minute de zbor, potrivit Space.com.

„Aceasta este cea de-a 61-a și ultima noastră lansare SpaceX din 2022”, a declarat Jesse Anderson, directorul de producție și inginerie al SpaceX, în timpul unei transmisiuni în direct pe internet.

Un satelit de observare a Pământului în valoare de 186 de milioane de dolari

EROS C-3, prescurtare de la Earth Resources Observation Satellite C3, este un satelit de observare a Pământului construit pentru a permite „organizațiilor de apărare și de colectare a informaților să desfășoare operațiuni în condiții de confidențialitate și protecție completă a datelor”, potrivit producătorului său, ImageSat International, cu sediul în Israel. Acesta a costat aproximativ 186 de milioane de dolari.

Primul satelit EROS, numit EROS A, a fost lansat în 2000 și a reintrat în atmosfera Pământului în 2006. Sunt disponibile puține informații despre membrii activi ai flotei (EROS-B, EROS-C1 și EROS C2), probabil din motive de securitate.

EROS-C3 are o rezoluție de aproximativ 30 de centimetri pentru imaginile în tonuri de gri și de 60 de centimetri  pentru imaginile multispectrale. Până la sfârșitul deceniului, acesta va face parte dintr-un cvartet de sateliți EROS, care vor lucra alături de doi sateliți radar cu deschidere sintetică.

11 zboruri reușite

Falcon 9 de la SpaceX a fost lansat retrograd (împotriva) rotației Pământului și pentru a amplasa EROS-C3 pe orbita joasă a Pământului. Prima treaptă a executat apoi trei arderi (o manevră de propulsie, o ardere de intrare și o ardere de aterizare) pentru a ateriza la Vandenberg.

Acesta a fost cel de-al 11-lea zbor pentru prima treaptă a rachetei Falcon 9. Anterior, aceasta a efectuat două zboruri cu astronauți pentru NASA, două misiuni cu sateliți de internet Starlink și șase misiuni comerciale și misiuni NASA fără echipaj.

Aterizarea sa reușită a marcat cea de-a 160-a aterizare a unei rachete orbitale a SpaceX, incluzând atât boosterele Falcon 9, cât și Falcon Heavy.

Lansarea EROS C-3 a marcat, de asemenea, a doua lansare a SpaceX în tot atâtea zile. Miercuri (28 decembrie), compania a lansat primii săi sateliți de internet Starlink Gen2 de la baza spațială Cape Canaveral din Florida, punând pe orbită 54 de sateliți Starlink de generație următoare.

Vă mai recomandăm și: 

O rachetă SpaceX a lansat primul rover lunar construit de arabi

Racheta SLS de la NASA a decolat în ciuda stricăciunilor produse de uraganul Nicole

Imagini uimitoare arată racheta SpaceX Falcon 9 într-un moment critic al lansării

Elon Musk a bătut un nou record cu racheta reutilizabilă Falcon, cea mai ieftină din lume. Care este costul ei