Home » Știință » Test de cultură generală. Care este diferența dintre digital și analog?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre digital și analog?

Publicat: 27.02.2023

Tehnologia analogică se învârte în jurul realizării de copii ale modelelor de unde și apoi redarea lor ca ieșire. Tehnologia digitală se bazează pe preluarea semnalelor de undă și transpunerea lor într-un format digital. La redare, un semnal digital utilizează datele înregistrate pentru a reproduce unda originală.

Pentru a înțelege adevărata diferență dintre analog și digital, este important să cunoaștem puțin mai multe despre tehnologie. Primul semnal digital electric adevărat a fost folosit în liniile telegrafice, dar tehnologia nu a fost utilizată până la mijlocul secolului XX.

Semnalele analogice, pe de altă parte, există de sute de ani, dar primele forme erau foarte rudimentare sau imposibil de reprodus. Semnalele analogice au început să fie utilizate la sfârșitul anilor 1800, odată cu inventarea fonografului și a filmului.

Semnalele analogice sunt copii ale altor semnale. Aceste copii sunt realizate prin măsurarea vibrațiilor undelor cu ajutorul unui înregistrator.

Primul semnal digital electric adevărat a fost folosit în liniile telegrafice

Aceste unde sunt înregistrate într-o undă analog separată, cum ar fi canelurile, ca pe un disc, sau impulsurile electrice, cum ar fi cele de pe o casetă. Atunci când aceste unde sunt reluate, unda analogă este transferată înapoi în unde vizuale sau auditive.

Semnalele digitale preiau aceleași vibrații ale undelor și le convertesc în cod binar. Codul conține date care descriu forma undei originale. Acest cod binar poate fi salvat ca orice alte date de calculator. Când codul este reluat, codul binar este folosit ca șablon pentru a crea o nouă undă.

Într-un mediu perfect – unul care nu are interferențe de zgomot și o capacitate de stocare nelimitată – ambele tipuri de semnal vor fi aproape identice între ele și cu semnalul original.

Astfel de medii nu există cu adevărat, astfel încât degradările de semnal între cele două tipuri sunt frecvente. O diferență de bază între digital și analog este modul în care semnalele preiau interferențele și zgomotul de fond.

O diferență între semnalul digital și cel analog este conținutul de date

Într-un mediu tipic, diferența dintre înregistrările digitale și cele analogice este mai ușor de auzit. În timp ce semnalele analogice sunt, în general, mai apropiate de sunetul original, artefactele și zgomotul de fond sunt deseori și ele imprimate.

Acest lucru provoacă șuierături și pocnituri atunci când se ascultă redarea. Semnalele digitale au un sunet mai curat, dar deseori pierd unele dintre semnalele deosebit de înalte și joase, comune în înregistrările făcute de om. Dispozitivul de înregistrare va ignora adesea pur și simplu aceste semnale ca o modalitate de a economisi spațiu pe înregistrare, scrie All The Science.

Ultima diferență principală între semnalul digital și cel analog este conținutul de date. Un semnal analog este o colecție densă de unde sonore și de imagine. Aceste unde conțin o mulțime de informații, dar nimic în afara undelor originale. Semnalul digital poate conține orice tip de date care este posibil de comprimat în informații. Aceste informații suplimentare pot fi, la propriu, orice, de la informații legate de semnal până la date fără nicio legătură cu acesta.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii dezvoltă o nouă tehnologie care ar putea dezvălui strămoșii cancerului

Un gigant al tehnologiei VR a demisionat de la Meta și l-a criticat dur pe Mark Zuckerberg

Tehnologia care reciclează orice tip de plastic a fost creată de două companii

Atomii de aur ar putea debloca reacții organice necesare tehnologiilor din viitor

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase