Home » Știință » Antidepresivele pot cauza „blocaje emoționale”, arată noi cercetări

Antidepresivele pot cauza „blocaje emoționale”, arată noi cercetări

Publicat: 30.01.2023
Antidepresivele pot cauza „blocaje emoționale”, arată noi cercetări
Sursa foto: Shutterstock

Antidepresivele utilizate la scară largă pot cauza un „blocaj emoțional”, potrivit unei cercetări care oferă noi perspective asupra modului în care pot funcționa aceste medicamente și a posibilelor efecte secundare ale acestora.

Studiul a constatat că voluntarii sănătoși au devenit mai puțin receptivi la un feedback pozitiv sau negativ, după administrarea unui medicament inhibitor selectiv al recăpătării serotoninei (SSRI), timp de trei săptămâni.

„Blocajul” emoțiilor negative ar putea fi parte a modului în care medicamentele îi pot ajuta pe oameni să-și amelioreze depresia, putând explica, în același timp, efectele secundare comune.

„Într-un fel, asta face parte din modul de funcționare. Antidepresivele înlătură o parte din durerea emoțională pe care o simt persoanele care suferă de depresie, dar, din păcate, se pare că le înlătură și o parte din plăcere”, a spus prof. Barbara Sahakian, autoare principală a studiului, de la Universitatea Cambridge din Anglia, potrivit The Guardian.

Beneficiile și efectele secundare pe care le-ar putea avea antidepresivele

Cercetările i-ar putea ajuta pe pacienți să facă alegeri bazate pe o mai bună informare atunci când vine vorba de medicamente, a mai spus Sahakian, adăugând că, „nu există dubii că antidepresivele prezintă, totuși, beneficii” pentru mulți pacienți.

Unele persoane care iau medicamente raportează că se simt plictisite emoțional sau că nu mai găsesc plăcere. Un studiu sugerează că acest lucru se aplică la 40 – 60% dintre persoanele care primesc antidepresive. Cu toate acestea, nu a fost clar dacă acest simptom este un efect secundar al medicamentului sau un simptom al depresiei.

Cele mai recente cercetări sugerează că medicamentul de sine stătător poate produce o estompare emoțională. În cadrul studiului, publicat în revista Neuropsychopharmacology, 66 de voluntari au primit fie medicamentul SSRI, escitalopram, fie un placebo timp de cel puțin 21 de zile înainte de a face un set de teste cognitive.

La aproape toate testele, inclusiv la cele care evaluau atenția și memoria, medicamentul nu a făcut nicio diferență.

„Medicamentul nu afectează în mod negativ cogniția, astfel că din acest punct de vedere este foarte bun”, a declarat Sahakian.

Cu toate acestea, persoanele care au primit SSRI au fost mai puțin receptive la „învățarea prin accentuare”, care presupune ca oamenii să răspundă la feedback pozitiv sau negativ.

Atenuarea emoțională ar putea fi „o supraestimare”

Sahakian a spus că descoperirile ar putea fi utile pentru pacienți. „Cel puțin, ei pot fi conștienți de asta. Unor persoane li se pot oferi diferite forme de tratament, în special dacă nu au ajuns la spital cu o boală gravă”, a spus prof. Sahakian.

Prof. Catherine Harmer, de la Universtatea Oxford, a spus că sugestia conform căreia până la 60% dintre pacienți au suferit o atenuare emoțională „ar putea fi o supraestimare”.

„Mă îngrijorează faptul că oamenii ar putea afla asta și să creadă că mesajul este nu luați antidepresive. Acesta este exact genul de cercetare de care avem nevoie, dar acest lucru nu afectează pe toată lumea. Fiecare persoană este unică, iar tratamentele sunt încă terapeutice”, a declarat prof. Catherine Harmer.

Vă mai recomandăm și: 

O nouă clasă de antidepresive și-ar putea face efectul mai rapid

Persoanele cu depresie prezintă o probabilitate mai scăzută de a avea copii

Tratamentul pentru depresie modifică structura creierului, arată un studiu

Fricile din copilărie pot juca un rol decisiv în apariția anxietății și a depresiei la maturitate

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase