Home » Știință » Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronaut și cosmonaut?

Test de cultură generală. Care este diferența dintre astronaut și cosmonaut?

Publicat: 09.02.2023

Astronauții și cosmonauții fac, în esență, același lucru. Și atunci care este diferența dintre astronaut și cosmonaut?

Diferența dintre astronaut și cosmonaut este dată de entitatea care îi pregătește.

Astronauții sunt oameni instruiți și certificați de către NASA (National Aeronautics and Space Administration), ESA (European Space Agency), CSA (Canadian Space Agency) sau JAXA (Japan Aerospace Exploration Agency) pentru a desfășura activități profesionale în spațiu.

Pe de altă parte, cosmonauții sunt oameni special instruiți de Agenția Spațială Rusă pentru a lucra în spațiu. Există și taikonauți, care sunt astronauți chinezi, conform BBC.

Care este diferența dintre astronaut și cosmonaut și de ce au denumiri diferite?

Diferența dintre cosmonauți și astronauți este dată de nimic altceva decât… cursa spațială.

După cel de-Al Doilea Război Mondial, a avut loc un mare conflict, numit Războiul Rece, între Rusia și țările occidentale, inclusiv Marea Britanie și America.

Rușii au condus un stat comunist numit Uniunea Sovietică (din 1922 până în 1991), în timp ce țările occidentale precum SUA erau națiuni capitaliste.

Pe tot parcursul Războiului Rece, țările comuniste și cele capitaliste au încercat să se depășească reciproc, concurând pentru a dezvolta cele mai bune tehnologii și arme.

Ambele părți au văzut, de asemenea, explorarea spațiului drept una dintre cele mai mari demonstrații de putere și au cheltuit mulți bani pentru a încerca să ajungă primele acolo.

Cine a ajuns pentru prima dată în spațiu?

În cele din urmă, rușii au fost cei care au reușit să ajungă primii în spațiu în 1957, cu aeronava lor fără pilot Sputnik 1. Apoi au trimis un câine în spațiu pe Sputnik 2 și, în aprilie 1961, Yuri Gagarin, născut în Rusia, a devenit prima persoană care a ajuns vreodată în spațiu.

Succesul primelor misiuni rusești a dus la crearea Agenției Spațiale Americane, NASA, care a fost fondată în America în iulie 1958.

În timpul cursei spațiale, atât America, cât și Rusia s-au gândit cum să-și numească exploratorii lor spațiali. Țările doreau o modalitate ușoară de a-i ajuta pe oameni să facă diferența dintre exploratorii spațiali din America și cei ruși. În cele din urmă, agenția spațială americană NASA s-a hotărât să folosească termenul de „astronauți”, iar Uniunea Sovietică a decis să folosească „cosmonauți”.

Cerințele pentru a deveni fie astronaut, fie cosmonaut sunt puțin diferite, deoarece fiecare țară are propriile strategii pe care le urmează. Totuși, sarcinile acestora sunt aproape identice.

Vă recomandăm să citiți și:

Emil Cioran avea „o locuință de o modestie extraordinară”, a povestit nepotul marelui filosof

Claude Monet: „Pictez așa cum pasărea cântă”

Magicianul extraordinar care a fost ucis de propriul său truc de succes

Ludwig van Beethoven: „Trebuie să exprim tot ce am în inimă; acesta este motivul pentru care compun”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase