Home » Știință » TESS a descoperit o nouă pitică cenușie caldă

TESS a descoperit o nouă pitică cenușie caldă

Publicat: 04.02.2023

Folosind satelitul TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) al NASA, o echipă internațională de astronomi a detectat o nouă pitică cenușie caldă.

Noul obiect cosmic descoperit, denumit HIP 33609 b, tranzitează o stea strălucitoare care se rotește rapid. Descoperirea a fost prezentată într-o lucrare publicată în ArXiv.

Piticele cenușii sunt obiecte intermediare între planete și stele, ocupând un interval de masă cuprins între 13 și 80 de mase ale lui Jupiter (între 0,012 și 0,076 din masa Solară). Deși multe pitice cenușii au fost detectate până în prezent, astfel de obiecte care orbitează în jurul altor stele sunt o descoperire rară.

O nouă pitică cenușie caldă a fost descoperită

Recent, un grup de astronomi condus de Noah Vowell, de la Michigan State University, din SUA, a găsit un nou astfel de obiect rar. Un semnal de tranzit a fost identificat în curba luminii a unei stele de tip B cunoscută sub numele de HIP 33609. Observațiile spectroscopice și fotometrice ulterioare au confirmat că obiectul în tranzit este o pitică cenușie caldă, mare și grea.

Pitica cenușie recent găsită este umflată, deoarece raza sa este cu aproximativ 58% mai mare decât a lui Jupiter, în timp ce masa sa este estimată a fi de aproximativ 68 de mase ale lui Jupiter. Observațiile arată că orbita lui HIP 33609 b este foarte excentrică, cu o excentricitate de 0,56, iar perioada orbitală a fost măsurată a fi de 39,47 zile pământene. S-a constatat că temperatura de echilibru a piticii este de 1.237 K.

Steaua HIP 33609 are o rază de aproximativ 1,86 raze solare și este de 2,38 ori mai grea decât Soarele. Este un rotator rapid, deoarece perioada sa de rotație a fost măsurată a fi de aproximativ 55,6 km/s. Temperatura efectivă a stelei este de aproximativ 10.400 K, notează Phys.org.

O descoperire ce va fi utilă pe viitor

Astronomii au remarcat că parametrii neobișnuiți ai lui HIP 33609 b, în special perioada sa orbitală lungă, ar putea ajuta la înmulțirea cunoștințelor despre companionii în tranzit în jurul stelelor fierbinți. Prin urmare, HIP 33609 b este perceput drept un etalon pentru modelele evolutive substelare. Cercetătorii au adăugat că toți partenerii de tranzit descoperiți anterior în jurul stelelor de tip B și A au perioade orbitale mai mici de 10 zile.

„Sistemul HIP 33609 este un candidat ideal pentru testarea modelelor evolutive substelare, precum și pentru o analiză comparativă în raport cu populația extinsă de pitice cenușii de scurtă durată și planete gigantice foarte iradiate”, au scris autorii lucrării.

În plus, din observațiile efectuate de echipa lui Vowell a rezultat o asociere stelară tânără (estimată la aproximativ 150 de milioane de ani vechime), care a primit denumirea MELANGE-6. Se pare că HIP 33609 este membru al acestei asocieri.

Vă recomandăm să citiți și:

O teorie înfiorătoare explică motivul pentru care nu există planete de o anumită dimensiune

Miliarde de obiecte cerești au fost dezvăluite într-un studiu uriaș al Căii Lactee

NASA intenționează să folosească o conductă de oxigen la Polul Sud al Lunii

Un nou laser ne poate ajuta să detectăm semnele de viață de pe alte planete

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase