Home » Știință » Ce animal ucide cei mai mulți oameni și cum să te ferești?

Ce animal ucide cei mai mulți oameni și cum să te ferești?

Publicat: 08.02.2023

Conform unui sondaj din 2015, jumătate dintre americani se tem de rechini; însă, în 2021, doar 11 decese au fost provocate de rechini în toată lumea, existând șanse mai mari să fii ucis de o nucă de cocos. Ce animal ucide cei mai mulți oameni, de fapt?

Ce animal ucide cei mai mulți oameni? Deși animalele mai mari par, în general, foarte periculoase, cel care face cele mai multe victime în fiecare an este de fapt țânțarul.

Țânțarii pot transmite boli care pun viața în pericol, cum ar fi malaria și debra dengue, iar Organizația Mondială a Sănătății estimează că țânțarii purtători de aceste boli ucid 725.000 de oameni pe an.

Ce animal ucide cei mai mulți oameni?

Țânțarii poartă multe boli amenințătoare, cum ar fi chikungunya, febra dengue, filarioza limfatică, febra Rift Valley, febra galbenă, Zika, malaria, encefalita japoneză și febra West Nile, relatează OMS. Alte insecte, cum ar fi puricii, păduchii și căpușele, transmit și ele boli similare, potrivit Phys.org.

După țânțari, aceste animale sunt cele mai mortale pentru oameni în fiecare an, conform Discover Wildlife: melcii de apă dulce, cu 200.000 de decese pe an; vipera Echis, cu 138.000 de decese pe an; „gândacul asasin” Reduviidae, cu 10.000 de decese pe an; scorpionii, cu 2.600 de decese pe an; infecție cu viermele intestinal Ascaris, 2.500 de decese pe an; crocodilul marin, cu 1.000 de decese pe an; elefanții, cu 500 de decese pe an; și hipopotamii, cu 500 de decese pe an.

Cum să vă protejați față de țânțari?

Decesele provocate de țânțari apar în unele regiuni mai mult decât în altele. De exemplu, țările africane au aproximativ 96% dintre decesele cauzate de malarie, conform OMS.

Febra dengue, chikungunya și malaria sunt, de asemenea, răspândite în Asia de Sud-Est. OMS recomandă următorii pași pentru limitarea oportunităților de reproducere și a contactului uman pentru sezonul musonic:

Monitorizați și perturbați săptămânal apa care stă în jgheaburi, pe beton neuniform, pe plantele din ghivece sau în anvelopele de rezervă;

Aruncați deșeurile în pungi de plastic sigilate și asigurați-vă că gunoiul este colectat în mod regulat;

Puneți-le recipientelor de stocare a apei capace etanșe și acoperiți cu plase vasele de depozitare;

Purtați haine deschise la culoare, cu mânecă lungă, folosiți insecticide și dormiți sub o plasă de pat;

Montați plase la ferestre și uși;

Utilizați spray-uri insecticide sau vaporizatoare în case și în jurul lor.

Ce animal ucide cei mai mulți oameni? Să fie țânțarii sau, de fapt, ceilalți oameni?

Pe blogul lui Bill Gates a fost postat un grafic care spunea că oamenii ucid 475.000 de oameni pe an, în timp ce țânțarii ucid 725.000. Această postare a câștigat critici și atenție online în 2014, după ce a fost postată, determinând o verificare a faptelor de către Vox, care a susținut că oamenii ar trebui să primească locul întâi.

În timp ce Vox a fost de acord că țânțarii prezintă un risc major pentru sănătate și provoacă un număr mare de decese, ei au susținut, de asemenea, că numărul ar trebui să includă bolile transmise de la om la om, cum ar fi HIV/SIDA și, mai nou, chiar și COVID-19.

Articolul a adăugat, de asemenea, că acest număr ar putea include poluarea aerului, care este produsă de om, dar „devine dificilă, deoarece utilizarea energiei care duce la poluare, pe de altă parte, și sporește sănătatea umană”, a scris Vox.

Ce animal are cea mai puternică mușcătură?

Nu este nevoie ca animalele să ucidă pentru a fi totuși periculoase. Un laborator al Florida State University, din SUA, a descoperit că crocodilii marini au cea mai puternică mușcătură, cu o valoare a forței de 1,22 tone.

Aceasta este cea mai mare forță de mușcătură înregistrată vreodată, dar se estimează că cei mai mari crocodilieni dispăruți, de aproape 12 metri lungime, au înregistrat aproximativ 23.100 de kilograme de forță a mușcăturii, potrivit Science Daily.

Vă recomandăm să citiți și:

Noua interfață creier-computer permite utilizatorilor să transmită 62 de cuvinte pe minut

Strugurii ar putea crește rezistența la razele ultraviolete, arată un studiu

Pierderea concentrării poate stimula, de fapt, învățarea, arată un nou studiu

Viagra ar putea reduce riscul de moarte, sugerează un studiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase