Home » Știință » Creierul persoanelor care consumă cocaină îmbătrânește mai rapid

Creierul persoanelor care consumă cocaină îmbătrânește mai rapid

Publicat: 19.02.2023

Creierul nostru poate experimenta o mulțime de schimbări pe măsură ce îmbătrânim. Dar un nou studiu a descoperit că, în cazul oamenilor care consumă cocaină, aceste schimbări pot apărea într-un ritm accelerat.

Cocaina este una dintre substanțele care dau mare dependență. Aceasta perturbă căile de recompensă ale creierului, forțând celulele să continue să pompeze semnale plăcute până când efectul drogului dispare.

Dar modul în care un drog care perturbă legăturile dintre celulele creierului și declanșează comportamente de dependență, care la rândul lor, se manifestă prin abuz de substanțe, este o reacție în lanț pe care cercetătorii încă încearcă să o înțeleagă.

Noul studiu a fost publicat în Frontiers in Psychiatry.

Cum afectează cocaina creierul?

Una dintre posibilități constă în modificările aduse ADN-ului din interiorul celulelor creierului, care schimbă felul în care genele sunt activate și dezactivate. Astfel, cercetarea a analizat modelele acestor așa-numite modificări epigenetice într-o regiune a creierului numită Zona 9 Brodmann, potrivit Science Alert.

Situată în cortexul prefrontal, Zona Brodmann 9 (BA9) este importantă pentru conștiința de sine și pentru controlul inhibitor.

Informațiile care se cunosc până în prezent despre influența cocainei asupra celulelor creierului vin de la studiile efectuate pe șoareci. Câteva investigații au examinat efectele de durată ale cocainei asupra țesutului cerebral uman.

Acest nou studiu efectuat pe țesuturi cerebrale umane prelevate post-mortem a constatat din nou același lucru. În BA9, consumatorii de cocaină aveau secțiuni de ADN pline de grupări metil – modificări chimice care s-au dovedit a se acumula odată cu vârsta și în cazul bolilor legate de vârstă.

Tendința de îmbătrânire biologică a creierului devine mai accentuată

Pentru a ajunge la aceste rezultate, cercetătorii au comparat nivelurile de metilare a ADN-ului în probele de țesut cerebral de la 21 de persoane care aveau tulburări de consum de cocaină și alte 21 care nu aveau.

Metilarea ADN-ului este considerată una dintre semnele moleculare ale îmbătrânirii. În mod obișnuit, prezența mai multor grupări metil reduce activitatea genelor din apropiere, deoarece celula nu mai poate accesa instrucțiunile genetice conținute.

„Am detectat o tendință de îmbătrânire biologică mai puternică a creierului la persoanele cu tulburări de consum de cocaină, în comparație cu persoanele fără astfel de tulburări. Acest lucru ar putea fi cauzat de procesele cerebrale asociate cocainei, cum ar fi inflamația sau moartea celulară”, a explicat Stephanie Witt, autor principal al studiului și biolog molecular la Institutul Central de Sănătate Mintală din Germania.

Cercetătorii cred că aceste modificări moleculare pot contribui la modificările funcționale și structurale de nivel superior observate în creierul persoanelor cu tulburări de consum de cocaină și, la rândul lor, la aspectele comportamentale ale dependenței.

Vă mai recomandăm și: 

Drogurile preferate de adolescenți, tot mai greu de detectat

Captură record de cocaină destinată cumpărătorilor din Europa și Asia

Consumul de canabis poate dăuna plămânilor mai mult decât tutunul

Substanţe toxice periculoase, detectate în sângele din cordonul ombilical

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase