Home » Știință » Drogurile preferate de adolescenți, tot mai greu de detectat

Drogurile preferate de adolescenți, tot mai greu de detectat

Drogurile preferate de adolescenți, tot mai greu de detectat
Sursa foto: Pixabay
Publicat: 17.12.2022

Părinții nu reușesc să prevină consumul de substanțe în rândul adolescenților, în ciuda progreselor tehnologice. Dar unul dintre cele mai bune moduri pe care le pot folosi este vechea metodă care presupune comunicarea onestă, potrivit unui articol din revista The Lancet Child & Adolescent Health.

Lucrarea subliniază că detectarea consumului de substanțe prin observația informală, așa cum fac părinții în cazul alcoolului și al tutunului, devine o chestiune de domeniul trecutului.

În ultimul deceniu a avut loc o creștere globală a utilizării de țigări electronice și a consumului de canabis și opioide eliberate pe bază de rețetă, care nu sunt luate conform prescripțiilor medicale. Această creștere a fost favorizată, în unele cazuri, de metode complet noi de consum, cum ar fi produsele comestibile din canabis și vaping-ul, precum și de percepția mai redusă a tinerilor cu privire la noxe și/sau la o mai mare accesibilitate, potrivit Medical Xpress.

„Simptomele invizibile” pentru adulți și efectele negative asupra dezvoltării neuronale

Aceste substanțe au „simptome invizibile” pentru adulți și pot fi mult mai greu de detectat de către părinți și furnizorii de asistență medicală.

„Ce este diferit la generațiile de astăzi față de cele din trecut este că, odinioară, părinții chiar se puteau baza pe ceea ce considerăm în mod tradițional ca fiind semne evidente pentru a-și da seama dacă tinerii consumă orice fel de substanțe. Au venit acasă și au simțit miros de țigări sau canabis? Au simțit miros de alcool în respirația lor? Vorbesc greoi? În timp ce unele dintre aceste lucruri încă funcționează, problema este că, din ce în ce mai mult, substanțele pe care le consumă copiii nu sunt atât de ușor de identificat. Iar semnele nu mai sunt atât de vizibile cum erau odinioară”, au spus cercetătorii.

Acest lucru este mai îngrijorător atunci când vine vorba de creierul adolescentului, aflat încă în curs de dezvoltare. În timp ce modurile în care aceste substanțe afectează creierul sunt încă studiată, dovezi actuale sugerează că folosirea lor în timpul adolescenței poate afecta dezvoltarea neuronală și comportamentală.

Necunoașterea situației adolescentului poate duce la un consum accelerat

Totodată, din cauză că utilizarea lor poate fi greu de detectat pentru adulți, este posibil ca tinerii să fie mai predispuși să treacă de la experimentare la un consum mai intens și mai periculos, într-o manieră în care, adesea, nu este detectată până când nu apare un impact real asupra performanțelor școlare ori relațiilor personale și familiale.

„Familiile veneau la mine pentru tratamentul tinerilor implicați în consumul intens de substanțe și spuneau: Nici măcar nu știam că fiul meu consumă. Părinții trec prin momente dificile, iar acum, pe măsură ce tot mai multe state legalizează consumul de canabis în scop recreativ, cred că părinții se simt cu adevărat neputincioși”, au scris oamenii de știință.

Comunicarea directă, metoda clasică recomandată

Deschiderea liniilor de comunicare cu tinerii le poate oferi adolescenților o platformă în care să discute despre preocupările actuale din viață, inclusiv despre consumul de substanțe. Un mod simplu prin care părinții  pot face acest lucru, spun cercetătorii, este creșterea frecvenței cu care se ia cina în familie.

„Este, cu siguranță, greu în ziua de astăzi – familiile sunt ocupate cu munca, școala, sporturile și alte activități, dar ideea este că, dacă există un loc unde vă puteți vedea și unde să vă puteți conecta cu copiii voștri în fiecare zi, va fi mai ușor să observați mici schimbări în comportament. Nu trebuie să fie neapărat o cină, poate, de asemenea, să ia formă unei plimbări, dacă le oferiți un spațiu pentru a vorbi despre lucruri obișnuite”, a spus Edwig.

Furnizorii de servicii medicale pot comunica lucruri pe care părinții nu pot, cum ar fi riscurile și potențialele efecte pe termen lung asociate cu astfel de substanțe. În aceeași ordine de idei, este posibil ca adolescenții să fie mai predispuși să se deschidă față de medic, în contextul pacient-medic.

„Cea mai importantă parte a tuturor acestor lucruri este că acesta este un teritoriu nou – și asta este în regulă. Lucrurile pe care le-am făcut în mod istoric nu se mai aplică la aceste noi substanțe, așa că trebuie să adaptăm. Părinții nu se simt, adesea, în stare să discute subiecte precum consumul de substanțe, deoarece nu sunt siguri ce să facă dacă adolescenții spun: Da, consumăm”, arată articolul publicat în The Lancet Child & Adolescent Health.

Rolul bine determinat al părinților asupra comportamentului unui adolescent

Cercetătorii au mai spus că, deși ne gândim adesea că adolescenții își petrec majoritatea timpului cu prietenii lor, părinții au totuși cea mai mare influență asupra comportamentului lor.

„Așa că este important să știm unde se află, cu cine se întâlnesc și să fim deschiși să purtăm aceste conversații uneori înfricoșătoare în mod constant. Și, furnizorii de servicii medicale joacă un rol esențial în sprijinirea copiilor și a familiilor”, au conchis oamenii de știință.

Vă mai recomandăm și: 

Cum arată creierul adolescenților după pandemie? Rezultatele îngrijorează cercetătorii

Legalizarea canabisului a dus la scăderea consumului de alcool, analgezice și țigări

Un studiu amplu leagă utilizarea canabisului de perturbarea somnului, în special în rândul celor care consumă mult

Expunerea îndelungată la aer poluat îi predispune pe tineri la boli de inimă

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase