Home » Știință » Cum se formează planetele? Un studiu a descoperit noi detalii

Cum se formează planetele? Un studiu a descoperit noi detalii

Publicat: 18.02.2023

Atacama Large Millimeter Array (ALMA) – un interferometru astronomic format din 66 de telescoape din nordul Chile, a surprins o imagine rafinată a discului protoplanetar care înconjoară o tânără stea cunoscută sub numele de Elias 2-24 – dar oamenii de știință au observat o gaură misterioasă în imagine.

În 2021, cercetătorii au folosit cel mai mare telescop din lume, Very Large Telescope al ESO, pentru a capta o imagine în lumină vizibilă a aceleiași stele.

Prin mascarea stelei centrale, ei au dezvăluit un candidat la o planetă, dar sunt prezente și alte pete, ceea ce face imposibilă confirmarea faptului că detectarea planetei a fost sau nu autentică.

Noua cercetare condusă de astrofizicienii de la Universitatea Monash și publicată în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters (MNRAS) a cercetat datele istorice și a găsit câteva rezultate interesante.

„Cercetarea noastră a dezvăluit o inversare neobișnuită a fluxului de gaz în acest loc, așa cum reiese din emisia de monoxid de carbon incandescent”, explică autorul principal al studiului, profesorul asociat Christophe Pinte de la Școala de Fizică și Astronomie, scrie Phys.org.

Oamenii de știință au observat o gaură misterioasă în imagine

„Acest lucru sugerează o perturbare locală a fluxului de gaz din disc și, prin urmare, prezența unui corp uriaș, cum ar fi o planetă”, a spus el. „Ca urmare, avem acum două tehnici separate pentru a căuta planete tinere în timp ce acestea sunt încă ascunse în discurile lor de origine”.

Echipa de cercetători a combinat imagini de la Atacama Large Millimeter Array și de la ESO Very Large Telescope, două dintre cele mai puternice telescoape din lume, cu modele de calcul construite la Universitatea Monash pentru a încerca să înțeleagă condițiile în care o astfel de planetă ar fi putut evolua.

Masa planetei controlează fluxul de gaze din jurul ei. Aceste noi rezultate oferă primele constrângeri cu privire la dimensiunea planetei, sugerând că aceasta este de cel puțin două ori mai mare decât Jupiter.

Iain Hammond, doctorand la Monash, a declarat că și mai intrigantă este existența aparentă a unei „zone calde” acolo, unde gazul a fost încălzit local de ceva.

Două tehnici separate pentru a căuta planete tinere

Toate acestea pot fi reproduse în modelele în care o planetă se află în interiorul unui disc planetar, dar numai dacă planeta consumă material și produce căldură în mod activ.

„Semnele tind să arate o planetă încorporată în Elias 2-24 care provoacă o perturbare a fluxului și își încălzește împrejurimile, ceea ce indică faptul că este încă în formare”, a declarat Iain. „Acest lucru ne aduce mult mai aproape de a ne da seama cum se formează planetele. Întrebarea privind modul în care se formează planetele continuă să îi intrige pe oamenii de știință”.

„Odată cu descoperirea unei producții semnificative de căldură în sistemul Elias 24, oamenii de știință pot începe să pună la încercare mai multe teorii de formare a planetelor”, a declarat co-autorul principal al studiului, profesorul Daniel Price, tot de la Școala de Fizică și Astronomie.

„În curând, ar trebui să avem acces la informații noi, care ar trebui să aducă lumină asupra ipotezei care explică cel mai bine formarea planetară”, a spus el.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Praful de pe Lună ne-ar putea ajuta să evităm supraîncălzirea planetei noastre

Imagini incredibile arată planete care înconjoară o stea la peste 130 de ani-lumină de Terra

Roverul Curiosity a găsit „cele mai recente dovezi de apă pe care le vom vedea vreodată” pe Marte

Astronomii încearcă să găsească o galaxie invizibilă. Dar cum știu că există cu adevărat?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase