Home » Știință » Oamenii de știință au creat făina care ne menține sătui mai mult timp

Oamenii de știință au creat făina care ne menține sătui mai mult timp

Publicat: 23.02.2023

Oamenii de știință au folosit o făină special modificată pentru a face o pâine care ne menține sătui mai mult timp și scade nivelul de glucoză din sânge, oferind o alternativă mai sănătoasă care reduce riscul de obezitate și diabet.

Noua făină se bazează pe leguminoase, care includ năutul, lintea și fasolea. Cunoscute deja ca fiind utile pentru a ne ajuta să menținem o greutate sănătoasă și să reducem riscul de boli de inimă, beneficiile se bazează în mare măsură pe faptul că materialul vegetal își păstrează integritatea. În producția de făină de grâu obișnuită, se crede că avantajele acestei structuri de fibre sunt datorate procesului de măcinare.

„Într-un moment în care suntem cu toții încurajați să ne creștem aportul de fibre, acest studiu subliniază importanța formei fizice a fibrelor, ca pereți celulari intacți, în încetinirea digestiei amidonului, îmbunătățirea nivelului de glucoză din sânge și simularea hormonilor de sațietate care ne ajută să ne simțim sătui”, spune biochimistul Peter Ellis, de la King’s College London din Marea Britanie.

După ce au produs făina și au copt pâinea, cercetătorii au testat-o pe 20 de persoane sănătoase, cărora le-au servit mostre de pâine albă cu 0 la sută, 30 la sută și 60 la sută de făină de năut în ele. Pentru aromă, s-a adăugat gem fără adaos de zahăr.

De ce este făina specială?

Pâinea îmbunătățită cu făină de năut a avut tendința de a-i face pe voluntari să se simtă mai sătui, conform propriilor lor declarații. Analizele de sânge au sugerat că acesta a fost rezultatul unei eliberări crescute de hormoni care au promovat sațietatea.

Apoi a fost vorba de reducerea glicemiei: făina de năut de 30 la sută a redus nivelul de glucoză din sânge cu până la 40 la sută, o scădere aproape la fel de mare fiind observată la făina de năut de 60 la sută în comparație cu făina obișnuită. Acest lucru se datorează faptului că amidonului îi ia mai mult timp să se descompună în organism, spun cercetătorii.

„Am fost impresionați de rezultatele pe care le-am observat la persoanele sănătoase, iar acum am dori să vedem în ce măsură pâinea noastră celulară din făină de năut poate ajuta la gestionarea greutății corporale sau a diabetului în cadrul unor studii de intervenție dietetică la scară mai mare cu persoane care suferă de aceste afecțiuni”, spune fiziologul intestinal Balazs Bajka, de la King’s College London, potrivit ScienceAlert.

În studiul publicat, cercetătorii notează că a-i determina pe oameni să își schimbe obiceiurile alimentare pentru a preveni și a aborda potențiale probleme precum obezitatea și diabetul poate fi dificil – motiv pentru care progrese precum acesta sunt atât de promițătoare.

Eliberare crescută de hormoni a promovat sațietatea

Alimentele de bază, precum pâinea, ar putea fi modificate pentru a fi mai bune pentru sănătate. În general, consumul de alimente care necesită mai puțină procesare s-a dovedit în mod constant a fi calea de urmat pentru o viață mai lungă și mai sănătoasă.

Acesta este primul studiu de acest tip, demonstrând cum utilizarea făinii de leguminoase integrale în pâine poate avea efecte benefice. În plus, aceeași abordare ar putea fi utilizată și pentru alte tipuri de alimente.

„Știm de mult timp că structura alimentelor poate avea un impact important asupra valorii nutriționale a acestora”, spune cercetătorul în științe biologice Cathrina Edwards, de la Institutul Quadram din Marea Britanie. „Acest studiu este un exemplu promițător al modului în care noile structuri ale ingredientelor pot fi folosite cu succes pentru a îmbunătăți efectele metabolice și de sațietate ale produselor alimentare de zi cu zi”.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Clinical Nutrition.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Piața neagră a antiviralelor. Avertismentul DSU: Capsulele pot conține cretă sau făină

Viermii de făină galbeni uscați, aprobați ca aliment în UE

Cum făceau romanii biscuiţi? Cercetătorii au descoperit una dintre cele mai vechi fabrici de făină care furniza provizii marinarilor

Bobul de grădină ar putea revoluționa pâinea albă

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase