Home » Știință » O nouă posibilă cauză pentru boala Alzheimer a fost descoperită

O nouă posibilă cauză pentru boala Alzheimer a fost descoperită

Publicat: 23.02.2023

Boala Alzheimer rămâne incurabilă, în ciuda eforturilor depuse de oamenii de știință și a unei serii de descoperiri recente. Cu toate acestea, cercetătorii au o nouă ipoteză cu privire la o posibilă forță din spatele bolii, fiind vorba de un tip de zahăr numit fructoză.

Cercetările anterioare au indicat că fructoza din creier i-a ajutat pe strămoșii noștri să caute hrană. Dar noua lucrare sugerează că, în lumea noastră modernă, schimbările pe care le declanșează acest zahăr ar putea fi de fapt legate de boala Alzheimer.

Fructoza se găsește în multe alimente, cum ar fi fructele, legumele și mierea. Dar ea poate fi produsă și de organism în mod natural, de exemplu, prin căi care sunt stimulate de consumul unei diete bogate în sare.

Așadar, cum i-a ajutat fructoza pe strămoșii noștri? Zahărul inhibă anumite părți ale metabolismului creierului: blocarea distragerilor, cum ar fi amintirile recente și acordarea atenției la trecerea timpului, scrie ScienceAlert.

Această „deconectare” a anumitor activități cerebrale ne ajută să ne concentrăm mai bine asupra supraviețuirii și, de asemenea, ne îndeamnă la un comportament de explorare și de asumare a riscurilor, toate acestea fiind importante pentru căutarea hranei.

Fructoza din creier i-a ajutat pe strămoșii noștri să caute hrană

În cel mai recent studiu, cercetătorii susțin este că acest ,,comutator de supraviețuire” este acum activat permanent, chiar dacă majoritatea dintre noi căutăm foarte puțin hrană în zilele noastre.

Acest lucru ne determină să consumăm mai multe alimente bogate în grăsimi, zaharoase și sărate decât avem nevoie pentru a produce mai multă fructoză. Iar acest lucru, la rândul său, ar putea duce la inflamarea creierului și, în cele din urmă, la afecțiunile care cauzează boala Alzheimer, propun cercetătorii.

„Credem că, inițial, reducerea dependentă de fructoză a metabolismului cerebral în aceste regiuni a fost reversibilă și menită să fie benefică”, spune Richard Johnson, nefrolog la University of Colorado Anschutz Medical Center. „Dar reducerea cronică și persistentă a metabolismului cerebral determinată de metabolismul recurent al fructozei duce la atrofie cerebrală progresivă și la pierderea neuronilor cu toate caracteristicile bolii Alzheimer”.

Cercetătorii au emis ipoteza că efectele fructozei și ale subprodusului său, acidul uric intracelular, provoacă acumularea de proteine legate de boala Alzheimer.

Boala Alzheimer ar fi determinată de alimentație

Aceste efecte includ reducerea fluxului sanguin către cortexul cerebral, hipocampus și talamus și creșterea fluxului sanguin în jurul cortexului vizual (legat de semnalele de recompensă alimentară).

Unul dintre modurile în care acest lucru s-ar putea întâmpla este prin eșecul celulelor cerebrale numite astrocite, care poate duce la acumularea de plăci amiloide legate de Alzheimer.

Cercetătorii indică, de asemenea, asocierile dintre diverși factori de risc pentru Alzheimer (cum ar fi consumul de alcool) și producția de fructoză, precum și analizarea studiilor pe animale.

Următorul pas este efectuarea mai multor teste pentru a stabili care este rolul fructozei și al metabolismului acidului uric în creier și cum ar putea duce la afecțiunile care sunt asociate cu boala Alzheimer.

„Noi susținem că boala Alzheimer este determinată de alimentație”, a concluzionat Johnson.

Cercetarea a fost publicată în American Journal of Clinical Nutrition.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai tânăr pacient din lume diagnosticat cu Alzheimer are doar 19 ani

Un vaccin destul de comun ar putea preveni apariția bolii Alzheimer

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Un test de sânge va putea detecta mai repede boala Alzheimer

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase