Home » Știință » Un test de sânge va putea detecta mai repede boala Alzheimer

Un test de sânge va putea detecta mai repede boala Alzheimer

Publicat: 31.12.2022

Oamenii de știință au dezvoltat un test de sânge care să detecteze boala Alzheimer. Acesta ar putea înlocui alte metode de detectare a bolii, precum scanarea creierului (o metodă costisitoare) sau puncția lombară. Dacă va fi validat, testul ar putea permite un diagnostic mai rapid al bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi inițiate mai devreme.

Alzheimer este cea mai comună formă de demență, dar depistarea sa rămâne o provocare, mai ales în timpul stadiilor incipiente ale bolii, potrivit noii cercetări publicate în revista Brain.

Recomandările actuale vorbesc despre detectarea a trei indicatori distincți: acumulări anormale de proteine tau și proteine amiloide, precum și neurodegenerare, adică pierderea lentă și progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului.

Acest lucru poate fi realizat printr-o combinație de imagistică cerebrală și analiză a probei de lichid cefalorahidian (LCR). Cu toate acestea, o puncție lombară poate fi dureroasă și oamenii pot avea dureri de cap sau de spate după intervenție, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare, potrivit The Guardian.

Cum va ajuta testul de sânge în detectarea Alzheimerului?

„Mulți pacienți, chiar și în SUA, nu au acces la scanare RMN și tomografia PET. Accesibilitatea este o problemă majoră”, a spus prof. Thomas Karikari.

Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un important pas înainte.

„Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur, mai ușor de administrat și poate implica confidență clinică în diagnosticarea bolii Alzheimer și selectarea participanților pentru studii clinice și monitorizarea bolii”, a declarat Karikari.

Deși testele de sânge actuale pot detecta anomaliile proteinelor tau și amiloid, detectarea indicatorilor privind deteriorarea celulelor nervoase, care sunt specifici creierului, a fost mai dificilă. Karikari și colegii săi din întreaga lume s-au concentrat pe dezvoltarea unui test de sânge pe bază de anticorpi care să detecteze o anumită formă a proteinei tau numită tau derivată din creier, specifică bolii Alzheimer.

Cum a fost dovedită eficacitatea testului?

Aceștia au efectat teste pe 600 de pacienți, aflați în stadii diferite ale bolii și au descoperit că nivelurile proteinei se corelează bine cu nivelurile de tau din LCR și pot distinge în mod fiabil boala Alzheimer de alte boli neurodegenerative.

De asemenea, nivelurile proteinei corespundeau îndeaproape cu severitatea plăcilor amiloide și a încurcăturilor tau din țesutul cerebral al persoanelor care au murit cu Alzheimer.

Următorul pas va fi validarea testului pe un număr mai mare de pacienți, inclusiv pe cei de diverse origini rasiale și etnice, precum și pe cei care sunt în diferite stadii ale pierderii memoriei sau care au alte simptome asociate cu demența.

Vă mai recomandăm și:

Boala ficatului gras, asociată cu un risc mai mare de demență

Testul de sânge cu Inteligență Artificială poate detecta cancerul hepatic

Hameiul, folosit în producerea berii, ar putea inhiba dezvoltarea bolii Alzheimer

Sfaturile unui neurolog pentru prevenirea Alzheimer: Nu mai bea, citește și ai grijă de auzul tău

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase