Home » Știință » Ne iubesc câinii cu adevărat sau doar ne folosesc pentru adăpost și hrană?

Ne iubesc câinii cu adevărat sau doar ne folosesc pentru adăpost și hrană?

Publicat: 02.03.2023

Isprăvile pe care câinii le fac pentru stăpânii lor sunt legendare. Dar din situațiile remarcabile în care este implicat un câine, se naște întrebarea: ne ajută câinii pentru că ne iubesc cu adevărat sau ne văd pur și simplu ca pe niște tichete de masă?

Dacă ar fi să ne încredem în experți și în studii, câinii ar putea iubi oamenii chiar mai mult decât mâncarea.

„Sunt complet convins că ai noștri câini ne iubesc. Nu există nicio îndoială în mintea mea”, a spus Clive Wynne, profesor de psihologie de la Universitatea de Stat din Arizona și director al Universității colaboratorului de Știință Canină al universitățiim conform Lice Science.

Reacția bruscă a câinilor la contactul cu stăpânul

După moartea câinelui său iubit, Newton, Gregory Berns, neurolog la Universitatea Emory din Georgia, a declarat că a devenit curios să afle ce simt și ce gândesc câinii. Astfel, și-a antrenat câinele, Callie, și alți câini să tolereze zgomotul din interiorul camerei de imagistică a unui RMN și apoi le-a analizat activitatea cerebrală.

Apoi a supus câinii la o varietate de mirosuri de câini și oameni cunoscuți și necunoscuți. În timp ce regiunea olfactivă a creierului s-a aprins pentru toți cei 12 câini, indiferent de cine era persoana sau câinele, doar mirosurile familiare au aprins nucleul caudat, o regiune legată de procesele mentale de nivel superior, cum ar fi emoția, motivația, recompensa și sentimentul romantic, potrivit unui studiu din 2015 publicat în revista Behavioural Processes.

Într-un alt studiu, care a implicat 15 câini și care a fost publicat în jurnalul Social Cognitive and Affective Neuroscience, în 2016, Berns a constatat că 86% din câini au arătat un nivel similar sau mai mare de activare a caudatului, ca răspuns la laudă, mai degrabă decât la mâncare.

Câinii ar prefera compania stăpânului în detrimentul mâncării

Deși nu au folosit un echipament sofisticat, Wynne și colegii săi au descoperit, de asemenea, că animalele și-ar prefera mai degrabă stăpânii în locul mâncării, atunci când sunt lăsați acasă fără mâncare sau companie umană timp de peste patru ore, conform unui studiu publicat în 2022 în Peer J Life and Environment.

„De opt din zece ori, câinii și-au ales stăpânul”, a spus Wynne.

Takefumi Kikusui, cercetător în cadrul Școlii de Medicină Veterinară de la Universitatea Azabu din Japonia, și colegii săi au descoperit că un câine poate „vărsa lacrimi” atunci când se reunește cu stăpânul său, după o absență îndelungată, dar nu va arăta aceeași profunzime la întoarcerea unui alt om, pe care animalul îl recunoaște, a raportat acesta într-un studiu din 2022 publicat în revista Current Biology.

Un instinct de salvator

Wynne a dus cercetarea cu un pas mai departe, văzând cât de departe ar putea fi dispus să meargă cel mai bun prieten al omului pentru a-și arăta dragostea. Inspirat de poveștile câinilor care își dezgropau stăpânii după raidurile de bombardament din Londra în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Wynne i-a pus pe stăpânii a 60 de câini să se urce în cutii și să pretindă că sunt în pericol pentru a vedea dacă animalele lor de companie îi vor salva.

Aproximativ unul din trei a făcut acest lucru, potrivit unui studiu din 2020 publicat în revista PLOS One.

„Acest lucru ar putea părea superficial și dezamăgitor. Ce se întâmplă cu ceilalți doi câini (din trei)? Lor nu le pasă?”a întrebat Wynne. S-ar putea, a spus el, dar nu și-au dat seama cum să intre în cutii, nici chiar atunci când știau că alimentele lor preferate au fost plasate acolo.

Câinii au capacitatea înnăscută de a crea legături și cu alte specii

Wynne s-a grăbit să sublinieze că dragostea pe care o simt câinii nu este unică pentru oameni.

„Câinii se nasc cu o capacitate uimitoare de a forma conexiuni emoționale puternice cu membrii oricărei alte specii, pe care îi întâlnesc în timpul primelor trei luni de viață”, a spus Wynne.

Experimentele controlate nu sunt însă singura modalitate de a determina ce simte un câine față de stăpânul său, potrivit cercetătorului.

„Le spun oamenilor, uitați-vă la evenimentele de zi cu zi”, cum ar fi atunci când vă întoarceți acasă la sfârșitul zilei. „Dacă aveți un câine, acesta va fi acolo, la ușă, și va da din coadă. Puteți să observați acel comportament și să credeți ceea ce vă transmite câinele. Acesta este felul câinelui de a-și exprima emoțiile la reuniunea cu voi”, a subliniat Wynne.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iubitorii de câini versus iubitorii de pisici: Cine este mai inteligent?

Câinii salvează măslinii Italiei de la o boală pentru care nu există leac

Test de cultură generală. Câte cuvinte pot înțelege câinii?

De ce au fost opt milioane de câini îngropați în catacombele lui Anubis?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase