Home » Știință » Fețele umane îi declanșează privitorului o activitate cerebrală diferită față de orice altceva

Fețele umane îi declanșează privitorului o activitate cerebrală diferită față de orice altceva

Publicat: 28.03.2022

Ochii noștri fac în mod constant mișcări rapide și minuscule numite sacade, captând informații noi pe măsură ce ne concentrăm privirea asupra diferitelor lucruri din jurul nostru. Activitatea declanșată în creier poate fi destul de unică. În special când e vorba de fețele umane.

„Deși de obicei nu percepem propriile mișcări ale ochilor, schimbarea bruscă a inputului vizual cu fiecare sacadă are consecințe substanțiale la nivel neuronal”, explică cercetătorii într-un nou studiu, publicat în Science Advances, condus de specialistul în neuroștiință cognitivă Tobias Staudigl, de la Universitatea Ludwig Maximilian din Munchen, Germania.

Într-un experiment, Staudigl și colegii săi au lucrat cu 13 pacienți cu epilepsie, cărora li s-au implantat electrozi în creier pentru a le monitoriza starea. Acest tip de intervenție poate fi de ajutor pentru oamenii de știință, așa că deseori apelează la astfel de pacienți cu electrozi deja implantați, dacă aceștia sunt dispuși să se ofere voluntari, notează Science Alert.

Cum s-a desfășurat experimentul cu privire la fețele umane

Așadar, pacienții au consimțit să participe la un studiu în care au fost instruiți să vizualizeze în mod liber o serie de stimuli vizuali afișați pe un ecran, inclusiv imagini cu fețe umane, fețe de maimuță și, de asemenea, imagini fără fețe (imagini cu flori, fructe, mașini și așa mai departe).

În timp ce făceau acest lucru, un sistem de urmărire a ochilor bazat pe o cameră a monitorizat la ce obiecte se uitau ochii lor, iar electrozii au monitorizat simultan activitatea neuronală în amigdală și hipocamp, părți distincte ale creierului care au diferite roluri în procesarea amintirilor, printre alte funcții, împreună cu amigdala, care este de asemenea importantă pentru reglarea emoțiilor.

Ce au descoperit cercetătorii

Atunci când participanții s-au uitat la fețele umane, neuronii s-au declanșat și s-au sincronizat între amigdală și hipocamp într-un model specific care era diferit de rezultatele celorlalți stimuli, lucru pe care echipa îl interpretează ca o dovadă a modului în care creierul gestionează codificarea memoriei pentru informații sociale importante, distinct de alte obiecte non-sociale.

„Ați putea argumenta cu ușurință că fețele sunt unele dintre cele mai importante obiecte la care ne uităm”, spune autorul principal al studiului, Ueli Rutishauser, directorul cercetării în neuroștiință la organizația nonprofit de asistență medicală și cercetare Cedars-Sinai din Los Angeles.

„Luăm o mulțime de decizii extrem de semnificative pe baza privirii fețelor, inclusiv dacă avem încredere în cineva, dacă cealaltă persoană este fericită sau supărată sau dacă am mai văzut această persoană”, a continuat Rutishauser.

Bazele acestor decizii trebuie să înceapă de undeva, iar cercetătorii spun că procesul ar putea începe de la ajustările rapide ale mișcărilor sacadice ale ochilor.

Legătura dintre amigdală și hipocamp

Se știe de mult timp că privitul la fețele umane face ca neuronii să se declanșeze în amigdală mai mult decât pentru alte forme de stimuli, deși motivele pentru care se întâmplă asta au rămas incerte.

„O ipoteză este că aceste semnale sunt transferate de la amigdală prin proiecții puternice către hipocamp, unde ridică și prioritizează procesarea hipocampală a stimulilor cu o semnificație socială și emoțională ridicată”, scriu cercetătorii.

„Acest lucru poate servi la codificarea memoriei hipocampului pentru stimuli și evenimente importante”, au completat aceștia.

Asta ar putea fi ceea ce vedem aici, cercetătorii observând că proporția de celule care erau selective vizual pentru fețele umane a fost substanțial mai mare în amigdală decât în hipocamp, sugerând că amigdala joacă un rol mai important în prima linie a identificării sociale.

Fețele umane familiare nu declanșează aceeași activitate

„Credem că acest lucru arată că amigdala pregătește hipocampul pentru a primi informații noi și relevante din punct de vedere social, care trebuie reținute”, spune Rutishauser.

O altă constatare cheie a fost că comunicarea la distanță între diferite părți ale creierului a crescut atunci când au fost prezenți stimuli sociali.

„Când o fixare pe o față umană a urmat unei sacade, comunicarea neuronală dintre amigdală și hipocamp a fost îmbunătățită. Nu s-a observat același efect pentru sacade și fixări care au aterizat pe alți stimuli”, scriu cercetătorii.

Cu toate acestea, atunci când participanții s-au uitat la fețele umane pe care le-au văzut deja mai devreme în experiment, modelul de declanșare a neuronilor din amigdală a apărut mai lent, sugerând că fețele învățate și familiare nu declanșează același nivel de emoție neuronală ca noii stimuli sociali.

Vă recomandăm să citiți și:

Legătura neștiută dintre ritmul circadian, metabolism și dependență

Ochii pot dezvălui vârsta reală. Ce secrete ascunde retina despre îmbătrânire?

O pastilă ar putea înlocui exercițiile fizice. Ce au descoperit cercetătorii din Australia?

Glicerina este sigură și eficientă în tratarea psoriazisului. Are un singur efect secundar

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase