Home » Știință » Oamenii de știință au găsit, în sfârșit, cel mai adânc strat al Pământului

Oamenii de știință au găsit, în sfârșit, cel mai adânc strat al Pământului

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.02.2023

O nouă analiză a interiorului Pământului sugerează prezența unui nucleu interior în interiorul nucleului interior – o minge densă de fier aflată chiar în centrul planetei noastre.

Acest lucru ar putea dezvălui unele detalii necunoscute până acum despre istoria formării și evoluției Pământului, sugerând un eveniment global semnificativ la începutul istoriei planetei noastre.

Structura interioară a Pământului este formată dintr-o serie de straturi concentrice, de la crustă până la nucleu. Chiar în centru, cu o rază de aproximativ 1.227 de kilometri, se află nucleul interior – cea mai densă parte a planetei noastre, o bilă solidă compusă în principal din fier și nichel, care cuprinde mai puțin de 1% din volumul Pământului. Acest nucleu interior este ca o capsulă a timpului din istoria Pământului.

Pe măsură ce miezul interior crește, procesul de solidificare eliberează căldură și lumină care antrenează convecția în miezul lichid exterior. Se crede că acest câmp magnetic ține radiațiile dăunătoare afară și atmosfera înăuntru, permițând astfel vieții să se dezvolte.

Astfel, schimbările din miezul interior ar putea declanșa schimbări care, la rândul lor, ar putea avea implicații asupra locuibilității Pământului de-a lungul timpului.

O minge densă de fier, cel mai adânc strat al Pământului

Dar studierea nucleului interior nu este ușoară. Trebuie să ne bazăm pe undele seismice care ricoșează în interiorul planetei, schimbându-se pe măsură ce întâlnesc volume cu densitate variabilă.

În urmă cu peste 20 de ani, oamenii de știință au identificat prezența unui alt nucleu, în interiorul nucleului interior. Ei l-au numit nucleul cel mai interior, iar alte studii au susținut existența sa, dar a fost dificil să aflăm mai multe despre el, în parte pentru că este ascuns de multe alte straturi și în parte pentru că este dificil să plasăm stații seismice în locurile potrivite.

Cu toate acestea, numărul stațiilor de monitorizare seismică globală din întreaga lume continuă să crească, înregistrând în mod constant trepidațiile imperceptibile ale planetei sub picioarele noastre. Iar acum, seismologii Thanh-Son Phạm și Hrvoje Tkalčić de la Universitatea Națională Australiană (ANU) din Australia au descoperit o modalitate de a obține din aceste înregistrări date despre cel mai intim nucleu interior, scrie ScienceAlert.

„Acest studiu utilizează rețeaua globală de seismografe în continuă creștere pentru a produce stive globale pentru unele evenimente seismice semnificative în mod individual”, scriu ei în lucrarea lor.

Atunci când un cutremur gigantic zguduie Pământul, evenimentul generează unde care se propagă prin planetă, călătorind și ricoșând în structurile din interior. Acesta este modul în care oamenii de știință au obținut o hartă atât de detaliată a ceea ce se află în interiorul Pământului.

Detalii necunoscute până acum despre istoria formării și evoluției Pământului

Însă, atunci când undele seismice ating o limită, unda care ricoșează – o reverberație, precum un ,,ecou” de cutremur – este mult mai slabă. Anterior, oamenilor de știință nu le fuseseră raportate mai mult de două treceri ale unui eveniment seismic prin planetă.

Prin stivuirea datelor, Phạm și Tkalčić au reușit să amplifice semnalul de la mai multe evenimente seismice majore, doborând astfel acest record. Pentru prima dată, ei au identificat reverberații seismice de trei, patru și cinci ori, ceea ce, la rândul lor, a permis o sondare mai detaliată a miezului interior decât s-a realizat anterior.

Timpii diferiți de deplasare a perechilor de unde au dedus prezența nucleului intern cel mai interior, nu mai lat de 650 de kilometri în diametru, alcătuit din fier dens. Această structură ar putea fi rezultatul unei schimbări fundamentale în creșterea nucleului interior la un moment dat în trecutul Pământului.

Cercetarea, spun Phạm și Tkalčić, înseamnă că acum avem suficiente dovezi ale existenței nucleului ,,cel mai interior” și că eforturile viitoare ar trebui să se concentreze pe caracterizarea acestuia, a nucleului interior exterior și a limitei dintre cele două. Și demonstrează că răspunsurile pe care le căutăm ar putea aștepta deja în date pentru ca cineva să le descopere.

Descoperirile au fost raportate în Nature Communications.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai alungit asteroid observat vreodată de cercetători a trecut recent pe lângă Pământ

Cheia în stabilirea originii vieții pe Pământ. Ce au descoperit cercetătorii?

Toate insectele de pe Pământ, mai grele decât toți oamenii și animalele de fermă din lume

Oamenii de știință au făcut o nouă descoperire sub plăcile tectonice ale Pământului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase