Home » Știință » Un nou experiment explică de ce unii oameni au părul creț

Un nou experiment explică de ce unii oameni au părul creț

Publicat: 23.02.2023

Din perspectiva altor primate, oamenii arată extrem de ciudat. Suntem singura specie cu o lipsă generală de puf, și totuși, dintr-un motiv oarecare, avem o grămadă de păr care ne răsare din locuri aleatorii de pe corp, cum ar fi vârful capului.

Oamenii de știință încă nu înțeleg cu adevărat de ce se întâmplă acest lucru, dar noi dovezi susțin teoria conform căreia părul de pe scalp a evoluat ca o protecție.

De exemplu, atunci când unui manechin termic i s-a dat o perucă de păr uman pentru a o purta într-o cameră cu climă controlată, cercetătorii au descoperit că manechinul nu a absorbit la fel de multă căldură ca atunci când era chel.

Cercetătorii au testat mai multe tipuri diferite de peruci pe manechin, inclusiv cele cu părul drept, cu bucle lejere și cu bucle strânse.

În cele din urmă, toate s-au comportat în mod similar atunci când au fost expuse la lumina fierbinte a lămpilor, dar părul ondulat a fost cel mai bun pentru a menține manechinul răcorit de radiația „solară” de deasupra.

Părul de pe scalp ar fi evoluat ca o protecție

Rezultatele, care nu au fost încă revizuite de către colegi, dar sunt disponibile pe bioarxiv, sugerează că orice tip de barieră în partea de sus a capului reduce câștigul de căldură de la soare și, la rândul său, nevoia de transpirație.

Descoperirile sugerează că părul de pe scalp a evoluat ca răspuns la postura verticală a speciei noastre și la creierul nostru din ce în ce mai mare.

„Apariția (sau păstrarea) părului de pe scalp este posibil să fi atins un echilibru optim între maximizarea pierderilor de căldură pe suprafața mare a corpului și minimizarea câștigului de căldură solară pe suprafața mică a scalpului, direct deasupra creierului”, scriu cercetătorii.

„Părul strâns ondulat poate oferi o reducere suplimentară a influxului de căldură, dincolo de capacitatea părului de la mamifere, de obicei drept”.

Părul strâns ondulat este o trăsătură care nu este întâlnită la niciun alt mamifer sălbatic. În mod clar, există ceva în experiența umană care dă preferință acestui tip de acoperire a scalpului.

Un răspuns la postura verticală și la creierul uman din ce în ce mai mare

De ani de zile, oamenii de știință au emis ipoteza că părul de pe scalp, în special părul creț, a evoluat ca un răspuns de termoreglare. Dar experimentele din 1988 au descoperit că bărbații chei transpiră de două până la trei ori mai mult decât bărbații cu părul pe scalp. La început, acest lucru a fost folosit pentru a argumenta că, de fapt, capetele fără păr se descurcă mai bine la menținerea răcorii capului.

Cu toate acestea, un studiu mai recent, din 2010, a constatat că, pur și simplu, capetele chele absorb mai multă căldură, necesitând la rândul lor mai multă transpirație.

Experimentele actuale sunt primele care explorează modul în care părul de pe scalp afectează încărcătura termică globală a unei persoane, nu doar răspunsul organismului la transpirație.

„Descoperirile noastre confirmă faptul că, indiferent de textură, părul acționează ca o barieră care diminuează pierderea de căldură de la corp (în acest caz, scalpul) către mediul înconjurător”, scriu cercetătorii.

Cu toate acestea, părul strâns ondulat nu este întins, ceea ce înseamnă că permite scalpului să „respire” mai bine, protejându-l în același timp de Soare.

Cum ajută părul la termoreglare?

Pe măsură ce crește gradul de curbură al unei peruci, experimentatorii au constatat că ar fi fost nevoie de mai puțină evaporare a transpirației pentru a elimina căldura de pe scalp, conservând astfel apă și energie, scrie ScienceAlert.

Un manechin într-o cameră cu climă controlată nu este, bineînțeles, pe deplin realist. Ar trebui efectuate cercetări suplimentare în aer liber, cu participanți umani, pentru a vedea cum ar fi putut evolua părul de pe scalp pentru a funcționa într-un cadru mai natural.

Cu toate acestea, într-un sens ipotetic, rezultatele experimentului actual dau crezare ideii că părul uman a evoluat pentru a se adapta la un stil de viață biped, în special în regiunile calde și aride, unde apa potabilă era rară.

Așadar, poate că un cap creț în condiții de umiditate ridicată nu este un blestem, până la urmă.

Studiul a fost publicat în bioRxiv.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Pierderea părului la bărbați, asociată cu o băutură foarte populară

Un medicament care ar putea trata pierderea părului, tot mai aproape de realitate

Cercetătorii studiază mutațiile genetice la copiii cu „sindromul părului de nepieptănat”

Medicii spun că o pastilă ieftină poate stopa pierderea părului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase