Home » Știință » Cum ne afectează boala Alzheimer ochii?

Cum ne afectează boala Alzheimer ochii?

Publicat: 12.03.2023

Cercetătorii de la Cedars-Sinai au realizat cea mai amplă analiză de până acum a modificărilor de la nivelul retinei – un strat de țesut din spatele ochiului, de unde provin informațiile vizuale – și a modului în care aceste modificări corespund schimbărilor cerebrale și cognitive la pacienții cu boala Alzheimer.

Analiza lor, publicată în revista Acta Neuropathologica, este un pas important pentru înțelegerea efectelor complexe ale bolii Alzheimer asupra retinei, în special în primele stadii ale deteriorării cognitive. Experții consideră că această înțelegere este esențială pentru dezvoltarea unor tratamente mai eficiente care ar putea preveni progresia bolii.

În fiecare an, peste 3 milioane de americani sunt diagnosticați cu boala Alzheimer. Boala distruge progresiv memoria și capacitatea cognitivă. În prezent, nu există un singur test de diagnosticare care să poată identifica definitiv un pacient cu boala Alzheimer, iar cele mai noi tratamente nu fac decât să încetinească – nu să oprească – progresia.

,,Studiul nostru este primul care oferă o analiză aprofundată a profilurilor proteice și a efectelor moleculare, celulare și structurale ale bolii Alzheimer în retina umană și a modului în care acestea corespund cu modificările din creier și funcția cognitivă”, a declarat Maya Koronyo-Hamaoui, profesor de neurochirurgie, neurologie și științe biomedicale la Cedars-Sinai și autor principal al studiului.

Studiul poate duce la noi diagnostice pentru boala Alzheimer

„Aceste descoperiri ar putea duce, în cele din urmă, la dezvoltarea unor tehnici de imagistică care să ne permită să diagnosticăm mai devreme și mai precis boala Alzheimer și să monitorizăm progresia acesteia în mod neinvaziv, uitându-ne prin ochi”.

„Retina, o extensie de dezvoltare a creierului, oferă o oportunitate fără egal pentru monitorizarea neinvazivă și accesibilă a sistemului nervos central”, a declarat Yosef Koronyo, MSc, cercetător asociat în cadrul Departamentului de Neurochirurgie Cedars-Sinai și primul autor al studiului.

Investigatorii au analizat mostre de retină și de țesut cerebral colectate de-a lungul a 14 ani de la 86 de donatori umani – cel mai mare grup de mostre de retină de la pacienți umani cu boala Alzheimer și deficiență cognitivă ușoară studiat până acum. Ei au comparat probele de la donatori cu funcții cognitive normale cu cele de la donatori cu tulburări cognitive ușoare, în primele stadii ale bolii Alzheimer, și cu cele de la donatori cu demență în stadii mai avansate ale bolii Alzheimer.

Cercetătorii au explorat caracteristicile fizice ale retinei acestor pacienți, măsurând și cartografiind markerii inflamației și ai pierderii celulelor funcționale, și au analizat proteinele prezente în țesuturile retiniene și cerebrale.

Cercetătorii au descoperit mai multe modificări

„Aceste modificări la nivelul retinei s-au corelat cu modificări în părți ale creierului numite cortexul entorinal și temporal, un centru pentru memorie, navigare și percepția timpului”, a declarat Koronyo.

Modificările retinei s-au corelat, de asemenea, cu stadiul patologic al bolii Alzheimer (numit stadiul Braak) și cu starea cognitivă a pacienților. Și au fost găsite chiar și la pacienții care păreau normali din punct de vedere cognitiv sau foarte ușor afectați, marcându-le ca un posibil predictor timpuriu al declinului cognitiv ulterior.

„Aceste descoperiri ne oferă o înțelegere mai profundă a efectelor bolii Alzheimer asupra retinei”, a declarat Keith L. Black, președinte al Departamentului de Neurochirurgie și al Catedrei Ruth și Lawrence Harvey de Neuroștiințe de la Cedars-Sinai și co-autor al studiului, potrivit EurekAlert.

„Deoarece aceste modificări corespund cu schimbările din creier și pot fi detectate în cele mai timpurii stadii de afectare, ele ne pot conduce la noi diagnostice pentru boala Alzheimer și la un mijloc de a evalua noi forme de tratament”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă posibilă cauză pentru boala Alzheimer a fost descoperită

Șase minute de exerciții intense zilnic ar putea întârzia apariția Alzheimer

Test de cultură generală. Care este diferența dintre demență și Alzheimer?

Un nou medicament pentru Alzheimer, care reduce declinul cognitiv, a fost aprobat în SUA

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase