Home » Știință » Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea de pe Pământ ar sări în același timp?

Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea de pe Pământ ar sări în același timp?

Publicat: 11.03.2023
Ce s-ar întâmpla dacă toată lumea de pe Pământ ar sări în același timp?
Sursa foto: Shutterstock

Iată o ipoteză interesantă: ce s-ar întâmpla dacă toată lumea de pe planetă ar sări exact în același timp? Ar putea Pământul să se miște sau ar putea – așa cum spune legenda – rotația planetei noastre să încetinească?

Din păcate, nu putem spune cu certitudine ce s-ar întâmpla. Cu toate acestea, câțiva oameni au investigat problema, un fizician calculând că am putea cel puțin temporar să ne deplasăm planeta gazdă cu o fracțiune minusculă.

Într-un experiment realizat pentru emisiunea Earth Lab de la BBC, jurnalistul și prezentatorul științific Greg Foot a încercat să răspundă la această întrebare convingând o mulțime de 50.000 de oameni să sară în sus în același timp, măsurând cutremurul rezultat în pământ de la o distanță de 1,5 kilometri.

,,Și apoi, cu puțină matematică, pot să măresc scara și să văd ce s-ar întâmpla dacă toată lumea din jurul Pământului ar sări în același timp, și dacă acest lucru ar schimba viteza de rotație a Pământului”, explică Foot în videoclip.

Cutremurele suficient de mari pot afecta viteza de rotație a Pământului

În 2011, cutremurul masiv care a lovit Japonia a accelerat ușor rotația Pământului, scurtându-ne zilele cu aproximativ 1,8 microsecunde. Prin urmare, Foot a crezut în ideea că, dacă toată lumea ar sări în același timp, am putea fi capabili să afectăm rotația Pământului.

Cu siguranță, de la un kilometru și jumătate distanță, echipa a reușit totuși să detecteze un cutremur de 0,6 grade pe scara Richter. Cu toate acestea, punând la scară, și-a dat seama că nu era suficient.

„Cutremurele nu afectează rotația planetei până când nu ajung la cel puțin opt, iar pentru asta ar fi nevoie de șapte milioane de ori mai mulți oameni decât trăiesc în prezent pe planetă”, a concluzionat el, potrivit IFL Science.

„Așadar, legenda este complet falsă. Nu poți deplasa planeta dacă toată lumea sare în același timp; nu poți schimba nici măcar viteza cu care se învârte. Nu există niciun adevăr în ea”.

Am putea muta totuși planeta?

La această întrebare, fizicianul Rhett Allain are un răspuns. Allain a estimat în mod vag greutatea medie a oamenilor și a copiilor și masa Pământului, a presupus că toată lumea a sărit 0,3 metri și a presupus că toată lumea va efectua saltul în același loc, pentru a evita ca salturile noastre să se anuleze reciproc.

Pe baza celor 7 miliarde de oameni în viață la acea vreme, Allain a calculat că Pământul ar fi fost deplasat cu aproximativ o sutime din raza unui singur atom de hidrogen.

„După ce toți oamenii ar sări, ei ar cădea înapoi în jos – s-ar deplasa spre Pământ”, a adăugat Allain. „În acest timp, Pământul s-ar deplasa înapoi în sus. Totul ar fi ca înainte”.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O planetă din Sistemul Solar ar putea pune capăt vieții pe Pământ

O cometă se apropie cu repeziciune de Pământ și va străluci mai puternic decât stelele

Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Ce ar mai putea să mănânce oamenii dacă un asteroid ar lovi Pământul?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase