Home » Știință » Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională

Aurore spectaculoase deasupra Pământului, surprinse de astronauții de pe Stația Spațială Internațională
Credit foto: Josh Cassada @astro_josh/Twitter
Publicat: 06.03.2023

Ultimele zile din februarie au fost marcate de benzi de lumină verde care au putut fi observate de la mari latitudini. Dar noi, cei aflați la sol, nu am fost singurii care s-au bucurat de aceste spectacole de lumini ale naturii.

La sute de kilometri deasupra planetei noastre, astronauții s-au bucurat, de asemenea, de priveliștea rară a aurorelor dintr-o perspectivă unică. Imaginile realizate de astronauții Josh Cassada de la NASA și Koichi Wasada de la Agenția Japoneză de Explorare Aerospațială, aflați la bordul Stației Spațiale Internaționale, arată luminile aurorale strălucind în verde, pe fondul strălucirii naturale aurii a cerului terestru pe timp de noapte.

Cerul Pământului nu este niciodată complet întunecat, nici măcar pe timp de noapte, chiar și după ce ați extras toate contribuțiile din poluarea luminoasă, lumina stelelor și lumina difuză a Soarelui.

Pe timp de noapte, această strălucire blândă se numește strălucire nocturnă și apare atunci când moleculele descompuse de radiația solară în timpul zilei se recombină, eliberând excesul de energie sub formă de fotoni. Strălucirea nocturnă este prezentă tot timpul, scrie ScienceAlert.

Astronauții au observat o priveliște rară cu aurore deasupra Pământului

Aurora, în schimb, este mai mult situațională. Ea apare atunci când particulele din vântul solar se lovesc de câmpul magnetic al Pământului și sunt spulberate, accelerate de-a lungul liniilor câmpului magnetic până la latitudini înalte, aproape de polii nord sau sud, unde plouă în atmosfera superioară.

Acolo, ele interacționează cu particulele atmosferice. Aceste interacțiuni generează lumini verzi dansante care strălucesc pe cer.

Soarele emite mereu rafale de particule încărcate. Cu toate acestea, doar atunci când vântul este deosebit de puternic, în urma unei explozii solare, există suficiente interacțiuni pentru a produce spectacole luminoase vizibile, uneori până la latitudini medii.

Fiind deosebit de activ în ultimul an sau în ultimii doi ani, Soarele a emis un număr mare de explozii puternice, pe măsură ce se apropie de vârful ciclului său normal de activitate de 11 ani.

Când putem observa o auroră?

Luna februarie a fost una interesantă, cu mai multe erupții puternice de clasă M și X – cele mai puternice categorii de erupții pe care le emite Soarele nostru.

Deși ciclul actual este semnificativ mai puternic decât previziunile oficiale, activitatea Soarelui se încadrează încă într-un interval relativ normal, astfel că nu există nimic deosebit de îngrijorător în ceea ce privește comportamentul său. O erupție deosebit de puternică poate dezlănțui o furtună geomagnetică care poate întrerupe comunicațiile prin satelit și radio și poate deteriora rețelele electrice. Nimic de genul acesta nu pare a fi la orizontul imediat.

Cu toate acestea, se pare că ne-am putea îndrepta spre un sezon de aurore absolut extraordinar. Pasionații de urmărirea aurorelor pot fi la curent cu previziunile de la Centrul de predicție meteo spațială al NOAA și cu previziunile de aurore pentru emisfera sudică ale Biroului de Meteorologie din Australia.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Aurora boreală ar fi putut contribui la scufundarea Titanicului, dar și la salvarea supraviețuitorilor

Conform unei descoperiri surprinzătoare, un nou tip de auroră observat recent nu este de fapt o auroră

Imaginea incredibilă cu aurora boreală suprinsă de un astronaut de pe Staţia Spaţială Internaţională – FOTO

Cercetătorii au descoperit un nou tip spectaculos de auroră

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase