Home » Știință » O planetă din Sistemul Solar ar putea pune capăt vieții pe Pământ

O planetă din Sistemul Solar ar putea pune capăt vieții pe Pământ

Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 09.03.2023

O planetă terestră (sau telurică) care plutește între Marte și Jupiter ar fi capabilă să împingă Pământul în afara Sistemului Solar și să pună capăt vieții așa cum o știm, potrivit unui experiment realizat la UC Riverside (UCR), SUA.

Astrofizicianul Stephen Kane de la UCR a explicat că experimentul său a fost menit să abordeze două lacune notabile în știința planetară.

Prima este decalajul din Sistemul nostru Solar între dimensiunea planetelor terestre și a planetelor gigantice gazoase. Cea mai mare planetă terestră este Pământul, iar cel mai mic gigant gazos este Neptun, care este de patru ori mai lat și de 17 ori mai masiv decât Pământul. Nu există nimic între acestea două.

„În alte sisteme stelare există multe planete cu mase în acest decalaj. Noi le numim super-Pământuri”, a declarat Kane.

„Oamenii de știință planetari își doresc adesea să existe ceva între aceste două planete. Pare a fi un spațiu irosit”, a spus el.

Rezultatele au fost în mare parte dezastruoase pentru Sistemul Solar

Aceste lacune ar putea oferi informații importante despre arhitectura Sistemului nostru Solar și despre evoluția Pământului. Pentru a le completa, Kane a efectuat simulări dinamice pe calculator ale unei planete situate între Marte și Jupiter cu o gamă de mase diferite, iar apoi a observat efectele asupra orbitelor tuturor celorlalte planete.

Rezultatele, publicate în Planetary Science Journal, au fost în mare parte dezastruoase pentru Sistemul Solar.

„Această planetă fictivă îi dă un ghiont lui Jupiter care este suficient pentru a destabiliza toate celelalte”, a declarat Kane. „În ciuda faptului că mulți astronomi și-au dorit această planetă suplimentară, este un lucru bun că nu o avem”.

Jupiter este mult mai mare decât toate celelalte planete la un loc. Masa sa este de 318 ori mai mare decât cea a Pământului, astfel că influența sa gravitațională este profundă.

Dacă un super-Pământ din Sistemul nostru Solar, o stea care trece pe lângă noi sau orice alt obiect ceresc l-ar perturba pe Jupiter chiar și puțin, toate celelalte planete ar fi profund afectate.

O planetă terestră care plutește între Marte și Jupiter

În funcție de masa și de locația exactă a unui super-Pământ, prezența sa ar putea, în cele din urmă, să expulzeze Mercur și Venus, precum și Pământul din Sistemul Solar. De asemenea, ar putea destabiliza orbitele lui Uranus și Neptun, aruncându-le și pe acestea în spațiul cosmic.

Super-Pământul ar schimba forma orbitei Pământului, făcându-l mult mai puțin locuibil decât în prezent, dacă nu chiar punând capăt vieții în întregime.

Dacă Kane a făcut ca masa planetei să fie mai mică și a plasat-o direct între Marte și Jupiter, a văzut că este posibil ca planeta să rămână stabilă pentru o perioadă lungă de timp. Dar mișcări mici în orice direcție și, „lucrurile ar merge prost”, a spus el.

Studiul are implicații pentru capacitatea planetelor din alte sisteme solare de a găzdui viața. Deși planetele asemănătoare lui Jupiter, giganți gazoși aflați departe de stelele lor, sunt găsite doar în aproximativ 10% din timp, prezența lor ar putea decide dacă Pământul sau super-Pământul vecin au orbite stabile, scrie EurekAlert.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O planetă „interzisă” pune sub semnul întrebării teoriile astronomilor

Astronomii au identificat patru tipuri diferite de arhitectură a sistemelor planetare

Iată robotul-șopârlă care va explora planeta Marte!

O planetă aproape cât Pământul a fost găsită la o distanță de 72 de ani-lumină

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase